Sesiune aniversară la Sibiu dedicată Academiei Române

1158

La Biblioteca „ASTRA” din Sibiu a avut loc joi, 6 octombrie, o sesiune solemnă dedicată împlinirii a 150 de ani de la înființarea Academiei Române. La acest eveniment, Editura „Andreiana” a Arhiepiscopiei Sibiului a lansat lucrarea „Teologi români și străini membri ai Academiei Române”, realizată de pr. acad. prof. dr. Mircea Păcurariu și dr. Dorina N. Rusu.

Manifestarea culturală a fost organizată în parteneriat cu Asociațiunea „ASTRA”, de care Academia Română este profund legată prin personalitățile care au trudit în aceste instituții de-a lungul timpului. De asemenea, au colaborat la organizarea aniversării Arhiepiscopia Sibiului, Consiliul Județean și Primăria Sibiu, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din oraș. La eveniment au fost prezenți Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, președintele Academiei Române, Ionel-Valentin Vlad, vicepreședintele Academiei, Alexandru Surdu, președintele Asociațiunii „ASTRA”, Dumitru Acu, rectorii celor două universități, Ioan Bondrea și Ghiță Bârsan, președintele Filialei din Cluj a Academiei Române, Emil Burzo, prefectul Sibiului Cristian Roman, reprezentanții Consiliului Județean și ai Primăriei Sibiu, directorul Bibliotecii „ASTRA”, Silviu Borș, precum și numeroși alți oaspeți, preoți, profesori și oameni de cultură.

În cuvântul de binecuvântare, IPS Mitropolit Laurențiu a subliniat rolul important al Academiei Române în mediul cultural românesc și contribuția membrilor teologi de-a lungul timpului la dezvoltarea programelor instituției.

„Vrem cu toții să ne simțim părtași la o astfel de bucurie acum, în această perioadă în care cultura suferă. De-a lungul timpului, 17 profesori ai Institutului Teologic de Grad Universitar din Sibiu, dar și 11 foști studenți au fost membri ai Academiei Române. În total sunt 40 de personalități care provin din familii de preoți, mitropoliți, episcopi, profesori, oameni ai Bisericii. Ei au fost cinstiți prin aceasta și au făcut și ei cinste acestui for deosebit pe care îl are țara noastră”, a spus ierarhul.

Două instituții culturale fundamentale

În prelegerea sa, președintele Academiei Române, Ionel-Valentin Vlad a vorbit despre începuturile forului și despre legăturile instituției cu Asociațiunea ASTRA și mediul intelectual din Ardeal.

„Dumnezeu mi-a dat această sarcină, această slujire de a sărbători 150 de ani de la înființarea Academiei române. În acești 150 de ani, printre membrii înaltului for s-au aflat președinți ai ASTRA și numeroși membri ai ASTRA. Trebuie să spunem clar și răspicat că acesta este și anul 150 al regalității în România. Regii României au fost membri de onoare și protectori ai Academiei României”, a spus președintele Ionel-Valentin Vlad.

După prelegerile oaspeților și mesajele oficialităților prezente, pr. acad. prof. dr. Mircea Păcurariu a prezentat lucrarea „Teologi români și străini membri ai Academiei Române”, apărută de curând la Editura „Andreiana” a Arhiepiscopiei Sibiului. Părintele Păcurariu a vorbit și despre legăturile și colaborarea dintre Academia Română și Asociațiunea ASTRA.

În cadrul sesiunii, au fost acordate diplome omagiale, iar la finalul evenimentului a avut loc vernisajul expoziției „Asociațiunea ASTRA și Academia Română”. Prezentarea a fost făcută de bibliotecarul Bogdan Andriescu.

Autor: Ștefan Mărculeț