Sesiune de formare continuă pentru preoți la Avrig

872

La sediul Protopopiatului Avrig, județul Sibiu, a avut loc, joi, 16 februarie, o sesiune de formare continuă pentru preoți cu tema „Tablourile vieții în depresie“. Sesiunea a fost organizată în colaborare cu Arhiepiscopia Sibiului, fiind invitat la dezbateri medicul Andrei Pătrîncă.

La sesiunea de formare continuă au participat protopopul de Avrig, Vasile Gafton, reprezentanții Departamentului Educațional pentru Formare Continuă și Misiune al Arhiepiscopiei Sibiului, precum și preoți și doamne preotese din comunitățile parohiale din zonă. Întâlnirea cu medicul Andrei Pătrîncă s-a desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.

În prezentarea sa medicul Andrei Pătrîncă a subliniat o serie de aspecte semnificative legate de tema abordată. Astfel, s-a vorbit despre depresie, ca tulburare de durată a relației cu viața, bazată pe o neînțelegere și pe un sentiment de lipsă și de pierdere a valorii vieții. Una dintre cauzele depresiei o reprezintă urbanizarea accentuată și lipsa contactului cu pământul și cu nemijlocitul. De asemenea, experiențele negative în relaționare, în special cu mama, își pot pune semnificativ amprenta asupra unei dispoziții depresive viitoare. Mama este matricea vieții, iar relația cu mama este hrana care întemeiază sentimentul că se poate exista în lume, că e bine că se poate exista. Alte cauze care favorizează depresia sunt lipsa timpului pentru noi înșine, ne simțim tolerați de ceilalți, dar nu iubiți, renunțăm la valori și obiceiuri sănătoase, agresiunea întoarsă spre interior, compararea cu alții sau incapacitatea delimitării („nu pot spune nu!“). Spre depresie trimit și pierderile neprelucrate (boală, despărțire, moartea unei persoane apropiate dar și pierderea unor țeluri/vise). În situația în care depresia se adâncește, iar persoana în cauză nu beneficiază de sprijin, se poate contura tot mai mult perspectiva suicidală.

Metode terapeutice

Medicul Andrei Pătrîncă a subliniat și a detaliat câteva metode terapeutice de abordare corectă a persoanelor care suferă de depresie. Ajutarea acestor persoane de a ieși din cercul generalizărilor („toată lumea e rea“), de a evita gândirea în extreme – alb-negru – și sesizarea nuanțelor de gri, demontarea imaginii negative de sine și asupra lumii, în ansamblu, precum și cultivarea speranței în viață și viitor, precum și facilitarea contactului cu realitatea.

Rolul duhovnicului este, în acest context, unul extrem de important. Persoanele depresive se cuvin a beneficia de toată deschiderea, disponibilitatea și căldura sufletească, deoarece starea depresivă reprezintă, o slăbire a puterilor sufletești. Însăși hotărârea unei astfel de persoane de a cere ajutor reprezintă un pas extraordinar în procesul de depășire și vindecare a depresiei. Mesajul Evangheliei este unul pozitiv, de lumină, de viață, în ciuda greutăților din lume: Dumnezeu este cu noi, prin Fiul Său, în Duhul Sfânt, în Biserică.

Autor: Alexandru Dădîrlat