Sesiune de formare continuă pentru preoții din Protopopiatul Sibiu

1179
La sediul Protopopiatului Sibiu, a avut loc joi, 4 mai, o sesiune de formare continuă pentru preoți cu tema „Efectele ecranelor electronice asupra sănătății copiilor”. Întâlnirea a fost organizată de către Protopopiatul Sibiu și Departamentul Educațional pentru Formare Continuă și Misiune al Arhiepiscopiei Sibiului, fiind invitat la dezbateri domnul Dan Florea, formator în comunicare media și membru în echipa Școlii familiei, inițiată de biofizicianul Virgiliu Gheorghe.

La sesiunea de formare continuă au participat protopopul de Sibiu, Ioan Coșa, responsabilul Departamentului Educațional de Formare Continuă și Misiune, Alexandru Dădîrlat, precum și preoți și doamne preotese din comunitățile parohiale din Sibiu. Întâlnirea s-a desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.

Consumul de media electronică

În prezentarea sa domnul Dan Florea a prezentat statisticile naționale și europene referitoare la consumul de media electronică (televizor, calculator, tabletă, telefon) în rândul copiilor, dar și efectele pe care aceste deprinderi le au în rândul celor mici. Pe lângă avantajele pe care consumul de media electronică le aduce în viața și activitatea celor tineri (accesul rapid la informație, comunicarea în timp real etc.) acesta aduce și o serie de dezavantaje necunoscute publicului larg, care afectează sănătatea fizică și psihică a copiilor. Dintre acestea au fost amintite: scăderea volumului creierului și apariția de leziuni corticale (lucruri care se reflectă în traiectoria școlară a copiilor, care intră în declin), apariția problemelor de limbaj, de lectură, de concentrare, de atenție și de control al impulsurilor (datorită faptului că emisfera stângă a creierului este afectată), scăderea capacității de a planifica, organiza și definitiva temele pentru acasă și a se putea motiva pe termen lung, fiind afectat cortexul prefrontal. Copiii care consumă în mod sistematic și în cantități mari media electronică au probleme cu somnul și au o stare generală de iritare și neliniște, trecând ușor de la o stare la alta, și având tendința de a sfida și de a opune rezistență în mod nejustificat. Acestora se adaugă și scăderea capacității de a interacționa social, fiind predispuși la izolare. De cele mai multe ori se instalează starea de dependență, fie de jocuri pe calculator, fie filme pornografice, Facebook sau televizor.

Au fost prezentate mecanismele tehnice de funcționare a creierului uman în diferite situații, dar și modul de funcționare a mijloacelor media electronice în raport cu fizicul și psihicul nostru. Totodată s-au conturat o serie de soluții și recomandări de care părinții pot ține seama atunci când au de a face cu situațiile menționate mai sus, fiind încurajat procesul de schimbare a comportamentelor de consum electronic în familiile unde se regăsesc astfel de probleme.

Rolul preotului

Preoţii participanţi şi-au arătat interesul și disponibilitatea de a disemina aceste informații și în rândul credincioșilor din comunitățile parohiale pe care le păstoresc. Preotul și familia preotului pot contribui semnificativ informarea corectă a credincioșilor în ceea ce privește modul de raportare la consumul media, conștientizând asupra pericolelor la care se pot expune copiii, și indicând, totodată, o abordare eficientă în înlocuirea treptată a consumului excesiv de media electronică, cu alte activități, mult mai benefice dezvoltării copiilor.