Șezătoare în Muzeul „ASTRA” pentru copiii din Parohia Sibiu-Cibin II

357

Parohia Sibiu-Cibin II a organizat duminică, 17 martie o șezătoare în incinta Muzeului Civilizației Populare Tradiționale „ASTRA” din Sibiu. Activitatea organizată pentru copiii din parohie a avut ca obiectiv descoperirea vieții și valorilor tradiționale din satul românesc.

La această activitate organizată de parohia sibiană au participat 13 copii din grupa de cateheză a comunității parohiale, tineri coordonați de  preotul Vasile Dariciuc de la Biserica „Sfinți Apostoli Petru și Pavel” din Sibiu și de prof. Claudia Onea, profesor de religie la Liceul Tehnologic de Construcții și Arhitectură Carol I din Sibiu. Prin această șezătoare organizatorii au dorit să îi îndrume pe copiii din parohie spre descoperirea valorile satului românesc, cum sunt tradițiile sfinte și obiceiurile moștenite de la înaintași.

„Această șezătoare a fost  una dintre activitățile desfășurate periodic în cadrul Centrului Catehetic «Sfinții Mucenici Brâncoveni»  de la biserica sibiană și este cuprinsă într-un proiect mai amplu numit «Tradiții și obiceiuri din satul românesc». De asemenea se înscrie în suita de manifestări cultural-artistice realizate în cadrul Concursului Național Catehetic «Hristos: sufletul satului meu» organizat de către Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române cu prilejul Anului omagial al satului românesc”, ne-a spus părintele paroh Vasile Dariciuc.

Șezătoarea organizată în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului le-a oferit copiilor participanți posibilitatea să afle mai multe despre viața satului românesc de odinioară, despre gospodăriile țăranilor români de altădată și despre viața religioasă a satelor în care biserica avea un loc central în viața comunitară.

Activități culturale, creative și filantropice

Printre alte activități desfășurate în cadrul proiectului parohial amintim și atelierele creative de pictură pe sticlă (icoane), pictură pe lemn (linguri pictate tradițional), broderie, felicitări, mărțișoare. De asemenea, sunt cuprinse în Proiectul „Tradiții și obiceiuri din satul românesc” și activități filantropice, cum ar fi concertul de colinde de la Căminul Spital Dr. Carl Wolff din Sibiu, dar și activități culturale, cum ar fi Concertul de Crăciun susținut de copiii din grupa de cateheză la Capela „Sfântul Apostol Andrei” din incinta Liceului „Carol I” și la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Sibiu.

Majoritatea activităților desfășurate în cadrul Centrului catehetic menționat au ca scop promovarea valorilor tradiționale românești din Ardeal, după cum ne-a menționat părintele Vasile Dariciuc.