Şezătoare la Boarta, județul Sibiu

1045

În cadrul manifestărilor dedicate Anului omagial al satului românesc în Patriarhia Română a avut loc în satul Boarta, județul Sibiu, o şezătoare de femei cu scopul de a readuce la viaţă tradiţii ale borţenilor peste care s-a aşternut  negura uitării. Șezătoarea a avut loc sâmbătă, 9 martie, înainte de lăsatul secului de brânză. Pregătite toate cu emoţie, gazdele  au întâmpinat oaspeţii, iar printre invitaţi s-au numărat şi reprezentanţii autorităţilor locale: domnul primar Nicolae Şușa, viceprimarul Florin Benghea, precum şi doamnele directoarele ale Școlii Gimnaziale din Şeica Mare, Claudia Şuşa şi Ana Faloba, însoţite de cadrele didactice din comună.

În cadrul şezătorii au fost depănate amintiri şi obiceiuri din trecut, s-a cântat şi s-au rostit zicători, iar gazdele au prins în horă pe toţi cei prezenţi la şezătoare. În cadrul evenimentului  au fost vizionate imagini din trecutul satului cu preoți care au slujit comunităţii, oameni de seamă ai satului precum şi primele şezători organizate în curtea casei parohiale.

Ca la orice sezătoare, evenimentul s-a încheiat cu degustări pregătite cu pricepere de gospodinele din sat. Şezători în Boarta nu s-au mai organizat din anii 50-60 şi se dorește continuarea acestor şezători şi în preajma sărbătorilor de iarnă.

Autor: pr. Gheorghe Marinică Ghincea