Sfântul Mina, prăznuit la Sibiu

817

Biserica „Sfântul Ilie” şi „Sfântul Mucenic Mina” din Sibiu-Turnişor şi-a sărbătorit duminică, 11 noiembrie, cel de-al doilea ocrotitor. Sărbătoarea a început încă de sâmbătă seara când s-a săvârşit slujba privegherii  (Vecernia cu Litie şi Utrenia cu Ceasul I). Sărbătoarea a continuat a doua zi cu slujba paraclisului Sfântului Mucenic Mina, Ceasurile III şi VI, iar Sfânta Liturghie a fost săvârşită de un sobor de preoţi.

Cuvântul de învăţătură a fost rostit de pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă ,,Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu. După Sfânta Liturghie a fost sfinţită icoana Sfântului Mina, dăruită de o familie de credincioşi.

Credincioşii au primit în dar o iconiţă cu Sfântul Mina şi o carticică cu sfaturi duhovnicesti. Enoriaşii celor două parohii arondate bisericii au pregătit şi o agapă frăţească în curtea locașului de cult.

Hram la biserica Parohiei Sibiu Hipodrom VI

Biserica  „Sfântul Mare Mucenic Mina” din Sibiu  şi-a sărbătorit hramul pentru a treia oară de la punerea pietrei de temelie a acestui sfânt locaş de închinare, moment de mare bucurie şi binecuvântare pentru comunitatea Parohiei Hipodrom VI Sibiu. La ceas aniversar se cuvine să arătăm lucrarea bisericii, pentru ca aceasta să fie mărturie concretă a dragostea ei pentru credincioşii acestei comunităţi sibiene, şi nu numai, precum şi un răspuns la provocările lumii contemporane. Se doreşte ca promovarea activităţilor desfăşurate să vină în sprijinul răspunsului dat şi să fie spre cunoaşterea şi înţelegerea rolului acestei biserici în viaţa cetăţii de aici şi din ceruri.

 Proiectul social ,,Şi bătrânii sunt ai noştri”

Primul proiect derulat  pe acest loc binecuvântat s-a desfăşurat în jurul crucii şi sub acoperământul cerului. În curtea bisericii au venit zeci de elevi cu daruri pentru vârstnicii din cartier, singuri, bolnavi sau neajutoraţi. Acest proiect social a continuat şi-n anul următor, 2017, întâlnirea dintre tineri şi vârstnici finalizându-se cu un emoţionant moment în care s-au transmis mesaje şi gânduri pline de sensibilitate de ambele părţi. De data aceasta, toţi cei prezenţi, tineri şi copii, elevi şi profesori, preoţi şi vârstnici, au fost acoperiţi de cupola Bisericii Sfântului Mina, locaş sfânt ridicat, cu ajutorul lui Dumnezeu în  nici trei luni de zile. Mare şi frumoasă surpriză a fost pentru cei care au revenit în acest loc binecuvântat.A urmat apoi proiectul educaţional „Recunoştinţă şi dăruire eroilor neamului”, derulat atât în 2017 cât şi în 2018, ca urmare a parteneriatului dintre şcoala şi unitatea militară din comunitate,  în cadrul căruia eroii au fost pomeniţi în  rugăciuni, iar Corul de copii al bisericii ,, Canto-Mina” şi grupul bărbătesc al parohiei au a susţinut un concert de cântări naţionale şi patriotice. Corul de copii a fost înfiinţat în noiembrie 2017, la iniţiativa preotului paroh Nicolae Neagu, cu sprijinul conducerii Şcolii Gimnaziale „Nicolae Iorga” din Sibiu şi, datorită unor oameni minunaţi, continuă să existe şi astăzi. Prima reprezentație a corului a fost Concertul de colinde din 10 decembrie 2017, moment de mare bucurie în viaţa comunităţii.