Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, sărbătorit la Hamba, județul Sibiu

1289

Zeci de credincioși din localitatea Hamba, județul Sibiu și din împrejurimi au participat duminică, 1 iulie, la Sfânta Liturghie oficiată la biserica parohială de preotul misionar Iosif Toma de la Asociația „Oastea Domnului” din Sibiu și de preotul paroh Răsvan Remus.

După săvârșirea Sfintei Liturghii au urmat mai multe manifestări cultural-artistice dedicate sărbătoririi Sfântului Voievod Ștefan cel Mare. Printre invitații de seama ai evenimentului s-au numărat autoritățile locale, cadre didactice din localitate și conferențiari ai Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.

Evenimentul a debutat cu sfințirea noului drapel național al locașului de cult cu hramul Sfântului Nicolae, moment în care a fost intonat solemn imnul României de către cei prezenți.

Primul referent a fost pr. Iosif Toma care a ținut un bogat cuvânt de învățătură legând Evanghelia zilei cu recunoașterea și încununarea virtuților trăite de creștini pe pământ. ,,Sfinti precum Andrei Șaguna în Transilvania, Ștefan cel Mare al Moldovei au fost mari Voievozi ai țării și păstrători de credință și de neam”, a subliniat părintele Iosif Toma.

Al doilea moment a fost prelegerea „Repere biografice despre Ștefan cel Mare și rolul acestuia în dezvoltarea culturii naționale”,  susținută de conf. univ. dr habil Mirela Stanciu de la universitatea sibiană.  Amintim „Tetraevanghelul din 1473 de la Humor: scris si miniat din porunca lui Ștefan cel Mare, pentru Mănăstirea Humorului; ferecat, din porunca aceluiași voievod, în Mănăstirea Humorului; cf fila 265 ,,…Io Ștefan voievod, domnul Țării Moldo-Vlahiei a dat să se scrie cu aur Tetraevanghelul cu mana ieromonahului Nicodim”.

Ultimul moment, cel artistic l-a avut în prim plan, pe Ștefan Buran (11 ani) care a recitat o poezie dedicată lui Ștefan cel Mare. Acestuia i s-au adăugat grupul „Doruri sibiene” care au  dedicat evenimentului un colaj de cântari patriotice.