Sfârșit de an școlar și sfințirea holdelor/țarinii în Parohia Șura Mică, județul Sibiu

511

Cu ocazia finalizării studiilor gimnaziale ale anului 2019, preoții Parohiei Șura Mică au participat la festivitatea de absolvire şi premiere a elevilor şcolii din localitate. La final de an şcolar, elevii cu rezultate deosebite la învăţătură ai Școlii Gimnaziale din Șura Mică, au fost premiaţi în cadrul festivităţilor de premiere de la sfârşitul acestui an şcolar.

Festivitatea de premiere a avut loc în ziua de vineri, 14 iunie, în parcul din central localității. Manifestarea  a început cu o rugăciune de mulțumire (Te Deum), săvârşit de preoţii parohiei, părintele Florin Ucă și părintele Iulian Harșan.

 În cadrul premierii, preoții Parohiei Șura Mică au fost oferite diplome și daruri elevilor merituoși care au obținut rezultate bune pe parcursul anului școlar. Astfel, cei mai merituoşi elevi, au primit din partea Protopopiatului Săliște și a parohiei, câte o diplomă și o carte de rugăciuni.

Această inițiativă reprezintă un gest de apreciere publică a rezultatelor unor elevi care au muncit mult, obţinând rezultate excepţionale la învăţătură şi care oferă tinerilor contemporani un model de angajament şi de seriozitate în asumarea îndatoririlor actuale şi în pregătirea pentru viitor.

La acest eveniment au luat parte cadrele didactice și elevii însoțiți de părinți și apropiați.

Un popor fără tradiţii este un popor fără viitor

Ca în fiecare an, potrivit tradiției, în Duminica Rusaliilor, în Parohia Șura Mică, are loc sfinţirea hotarelor. Preoții parohiei, împreună cu credincioșii care au participat la Sfânta Liturghie și la Vecernia îngenuncherii, în procesiune, au plecat de la biserică spre troița din capătul străzii Bisericii.

La această troiță, în hotar, procesiunea s-a încheiat cu o slujbă dedicată ocrotirii prin voință divină, a holdelor. După rugăciune, preoții au stropit cu apă sfințită ogoarele în cele patru zări, făcând semnul sfintei cruci.

În scurta rugăciune, preoții împreună cu credincioșii s-au rugat pentru culturi, pentru roade și belșug, pentru vreme bună, pentru îndepărtarea dăunătorilor care atacă holdele și grădinile.

La sfârșit toți credincioșii prezenți au fost binecuvântați prin stropire cu apă sfințită, după ce aceștia au sărutat icoana Pogorârii Duhului Sfânt.

Ieșirea în țarină ne arată, an de an, cât de importante sunt pentru credincioșii parohiei respectarea obiceiurilor străvechi și transmiterea lor tinerelor generații.