Sfintire de biserica la Poiana Sibiului

2814

Sute de credincioşi au participat în ultima duminică a lunii ianuarie la slujba de resfinţire a Bisericii “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Poiana Sibiului. Slujba religioasă a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte protopopul de Sălişte, Petru-Toader Damian, preoţii slujitori la cele două biserici din Poiana Sibiului, precum şi preoţi de la parohiile învecinate. Ierarhul a târnosit locaşul de cult la exterior cu Sfântul şi Marele Mir şi cu apă sfinţită, iar la interior a refăcut Sfânta Masă şi a binecuvântat lucrările de înfrumuseţare efectuate în ultimii ani. Locaşul de cult a fost zidit la 1836, iar un an mai târziu a fost sfinţit de episcpul Vasile Moga. În 1936, la un secol de la zidire, biserica a fost pictată de fraţii Zamora din Sebeşel. În perioada 2011-2015, prin eforturile credincioşilor păstoriţi de preoţii Ioan Răduleţ şi Vasile Bâja, s-au efectuat mai multe lucrări de restaurare şi renovare la interior şi la exterior şi s-a refăcut Sfânta Masă.

Întoarcerea spre Dumnezeu

După slujba de sfinţire, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, participând mulţimi de credincioşi înveşmântaţi în costumele populare tradiţionale, răspunsurile liturgice fiind date de corul locaşului de cult.

În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a tâlcuit Evanghelia citită la Sfânta Liturghie, a întâlnirii Mântuitorului Iisus Hristos cu Zaheu Vameşul.

La final, cei doi preoţi parohi de la biserica mare din Poiana Sibiului au fost hirotesiţi iconomi stavrofori. Adunarea şi Consiliul parohiale, Primăria din comuna sibiană şi binefăcători ai bisericii au primit acte de cinstire din partea ierarhului. Mulţumirile comunităţii pentru vizita pastorală a Părintelui Mitropolit au fost transmise prin cuvântul preotului Vasile Bâja. Credincioşii au avut posibilitatea să se închine în Sfântul Altar şi să cinstească moaştele Sfântului Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei.