Sfințire în Parohia Bod-Colonie, județul Brașov

757

Biserica ridicată în Parohia Bod-Colonie, județul Brașov, a fost târnosită duminică, 2 decembrie, de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Locașul de cult a fost ridicat în perioada 2008-2018 și a fost închinat Înălțării Domnului și Sfântului Porfirie Cavsocalivitul. Alături de IPS Mitropolit Laurențiu s-a aflat un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte protopopul de Săcele, Sorin Șerban, parohul de la Bod-Colonie, Iulian David, parohul din Parohia Bod, Ion Petrescu și alți slujitori ai sfintelor altare. După înconjurarea locașului și târnosirea acestuia cu Sfântul și Marele Mir și cu apă sfințită, ierarhul a sfințit și înveșmântat Sfânta Masă și interiorul locașului de cult.

După slujba de sfințire IPS Mitropolit Laurențiu le-a explicat credincioșilor prezenți în număr mare rânduiala și simbolistica slujbei de târnosire a unui locaș de cult.

A urmat Sfânta Liturghie oficiată la noul altar sfințit. Tinerii din comunitatea brașoveană au dat răspunsurile liturgice, iar mulți dintre credincioși au primit Sfânta Împărtășanie. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Ionuț Orzan a fost hirotonit preot pentru Parohia Sohodol, Protopopiatul Bran-Zărnești, județul Brașov.

Vederea spirituală

În cuvântul de învățătură ierarhul a tâlcuit Evanghelia citită la Sfânta Liturghie, text biblic prin care se relatează minunea vindecării orbului din Ierihon, iar mai apoi i-a felicitat pentru dragostea lor față de Biserica străbună și pentru eforturile de a susține în toți acești ani ridicarea unui locaș de cult.

„Duminica aceasta ne arată de fapt ce semnificația are pentru noi Nașterea Domnului nostru Iisus Hristos și cum putem să-L vedem noi pe Fiul lui Dumnezeu Întrupat. Orbul din Ierihon credea cu adevărat că Învățătorul care face minuni și pe care mulți îl credeau doar un Învățător este Fiul lui David. Mântuitorul i-a probat credința sa, nu pentru el, ci pentru alții, pentru noi, și îl întreabă: «Ce vrei să-ți fac?» Și el a zis: «Doamne, să văd!». Atunci Mântuitorul proclamă credința lui: «Vezi! Credința ta, te-a mântuit!». Nouă ne-a dat Dumnezeu ca dar vederea aceasta cu un scop și anume ca să putem trăi, să fim independenți în întreținerea noastră, dar și să vedem și să lăudăm frumusețea creației lui Dumnezeu, tot ceea ce a creat Dumnezeu. Vederea are și această parte spirituală pentru că ceea ce vedem și numirile pe care le dăm lucrurilor văzute se realizează tot în interiorul nostru, în mintea noastră, dar în momentul în care vederea minunilor săvârșite de noi, când vederea din mintea noastră coboară în inima noastră și o încălzește, atunci îl descoperim pe Dumnezeu”, a spus ierarhul.

Pentru activitatea misionară, pastorală și administrativă din Parohia Bod-Colonie, părintele paroh Iulian David a fost hirotesit iconom. De asemenea, parohul din Bod, Ion Petrescu, a fost hirotesit la rândul său iconom. Primăria Bod, Consiliul Județean și numeroase familii care au sprijinit construirea locașului de cult au primit acte de cinstire din partea IPS Mitropolit Laurențiu.

Părintele paroh Iulian David le-a mulțumit tuturor binefăcătorilor locașului de cult și ierarhului pentru această binecuvântare adusă cu o zi după sărbătoarea națională, în anul în care se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire din 1918 și 650 de ani de atestare documentară a localității Bod. Părintele paroh i-a oferit în dar ierarhului o icoană.

Sfințire de capelă mortuară

În aceeași zi, IPS Mitropolit Laurențiu a sfințit capela mortuară ridicată în incinta Bisericii „Sfântul Nicolae” din Parohia Bod. La slujba religioasă au participat numeroși credincioși, oaspeți și fii ai satului. După sfințirea capelei mortuare, ierarhul i-a felicitat pe toți membrii comunității pentru sprijinul acordat la ridicarea acestui locaș atât de necesar.

„Vă felicităm și vă binecuvântăm pentru biserica întreținută bine și pentru ridicarea acestui locaș care este foarte folositor comunității. No suntem obișnuiți să-i păstrăm în casele noastre pe cei dragi când pleacă în drumul veșnicie, dar nu toate casele au condițiile de aici și de aceea familiile care vin și aduc aici pe cei răposați vor sta și vor face priveghi într-un loc unde se face rugăciune constantă, un loc legat de biserică și de aceea le dăm și lor cinstirea cuvenită”, a spus ierarhul.

Părintele Mitropolit a oferit la final mai multe acte de cinstire binefăcătorilor care au sprijinit material ridicarea capelei mortuare.