Sfințire în Parohia Șeica Mică, județul Sibiu

4130

Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului a liturghisit sâmbătă, 15 septembrie, în Parohia Șeica Mică, județul Sibiu. Vizita arhierească a fost prilejuită de finalizarea lucrărilor de renovare a Bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitate și de refacere a unei părți din pictura interioară. Ierarhul a sfințit pictura refăcută și locașul de cult la exterior și la interior, după care a oficiat Sfânta Liturghie pe o scenă amenajată în apropierea bisericii. În soborul slujitor s-au aflat protopopul de Mediaș, Ovidiu Găban, parohul Aurelian-Dumitru Popa și preoți de la parohii apropiate.

Alături de credincioșii din sat s-au aflat numeroși fii ai satului și oaspeți din alte parohii din Arhiepiscopia Sibiului, mulți dintre ei purtând costumele populare specifice acestei zone a țării.

La finalul Sfintei Liturghii IPS Mitropolit Laurențiu a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre Sfânta Cruce, altarul de jertfă al Mântuitorului Iisus Hristos și despre cinstirea acesteia în creștinismul răsăritean.

„Avem de la începutul anului bisericesc ocrotirea Maicii Domnului și puterea lui Dumnezeu de a ne purta noi înșine crucea rânduită. Ne-am gândit zilele acestea și am auzit mărturiile despre Pătimirile Mântuitorului Iisus Hristos și ne-am închinat acestui semn dătător de viață. Lemnul Crucii a devenit altar de viață pentru că sângele Mântuitorului a curs pe acest lemn. Printr-o minune, Sfânta Cruce a fost descoperită și împărțită în întreaga lume. Sfânta Cruce aduce harul lui Dumnezeu și ne ajută să ne apropriem mai mult și cu mintea și cu inima de lucrările sfinte pe care greu le înțelegem cu rațiunea noastră”, a spus IPS Mitropolit Laurențiu

Recunoștință și prețuire

Pentru eforturile depuse în ultimii ani atât la refacerea bisericii din Șeica Mică cât și la revigorarea vieții spirituale din comunitatea încredințată spre păstorire, preotul paroh Aurelian-Dumitru Popa a fost hirotesit iconom stavrofor. Comunitatea parohială, Primăria comunei Șeica Mică și mai mulți binefăcători au primit acte de cinstire din partea IPS Mitropolit Laurențiu.

Părintele paroh Aurelian-Dumitru Popa i-a mulțumit ierarhului pentru binecuvântare și i-a oferit în dar o icoană a Maicii Domnului-Prodromița.

Credincioșii au avut posibilitatea să se închine capului Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, păstrat într-o raclă la Catedrala mitropolitană din Sibiu și adusă spre cinstire la Șeica Mică.