Sfințire la Copșa Mică

1075

Centrul social-cultural „Buna Vestire” din orașul Copșa Mică, județul Sibiu, a fost sfințit în Duminica a 2-a din Postul Mare. Slujba religioasă a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte consilierul economic al Arhiepiscopiei Sibiului, pr. Petru Madina, protopopul de Mediaș, Ovidiu Găban și preoții slujitori în orașul sibian. În centrul social-cultural va funcționa un locaș de cult care este în prezent în curs de amenajare, o sală pentru evenimentele culturale și artistice, spații pentru activități cu tinerii și copiii, precum și spații pentru activitățile social-filantropice pe care parohiile din oraș le vor desfășura.

Ierarhul a sfințit sala de evenimente și celelalte spații finalizate până în prezent, urmând ca în viitorul apropiat să fie amenajată și biserica din cadrul centrului, unde va fi ridicat și sfințit un altar, catapeteasma și toate cele necesare oficierii slujbelor religioase.

Clădirea unde va funcționa Centrul social-cultural „Buna Vestire” din Copșa Mică a fost în trecut club muncitoresc pentru angajații uzinei din oraș. În 2013, clădirea a fost oferită Arhiepiscopiei Sibiului de firma Sometra S.A. care a preluat fosta uzină, prin bunăvoința directorului general, Dimitrios Samaras. De atunci și până în prezent s-au efectuat multiple lucrări de renovare a clădirii, au fost ridicate un acoperiș și două turle, iar în interiorul s-a finalizat sala de evenimente și sunt în curs de amenajare și celelalte spații.

Credința vindecătoare

După slujba de sfințire a fost oficiată Sfânta Liturghie în sala de evenimente, unde au participat numeroși credincioși din oraș, autorități centrale și locale, precum și numeroși oaspeți.

În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Laurențiu le-a vorbit credincioșilor despre Evanghelia citită la Sfânta Liturghie în care s-a prezentat minunea vindecării slăbănogului din Capernaum. Ierarhul a evidențiat mai apoi legătura dintre sănătatea trupească și cea sufletească, precum și roadele postirii pentru trup și suflet.

„Această Evanghelie este o pildă pentru noi în această perioadă a postului. Dacă noi acum ne nevoim trebuie să știm că postul adevărat este unirea regimului alimentar cu nevoințele spirituale, întâi cu oprirea de la păcate. Postul de bucate trebuie să fie unit cu postul de păcate și încununat cu faptele bune, faptele milosteniei trupești. Sunt trei lucruri pe care trebuie să le împlinim deodată pentru ca ele să fie ducătoare la scop. Să ne bucurăm într-adevăr de renunțarea pe care o facem de la anumite mâncăruri, care este o binefacere pentru trupul nostru, este o ușurare, o curățire de atâtea lucruri grele pe care le luăm în trupul nostru. Postul nostru trebuie să fie întărit prin Spovedanie și Cuminecare, pentru a-L lua pe Hristos sprijin”, a subliniat ierarhul.

La final IPS Mitropolit Laurențiu a oferit distincția „Crucea șaguniană pentru preoți” părintelui protopop Ovidiu Găban, atât pentru implicarea în renovarea și amenajarea centrului din Copșa Mică, dar și pentru activitatea misionară din ultimii ani în Protopopiatul Mediaș. De asemenea, Părintele Mitropolit a oferit distincția „Crucea șaguniană pentru laici” domnului director Dimitrios Samaras, primarului din Copșa Mică, Daniel Tudor Mihalache, viceprimarului Cornel Comiza, domnului Ioan Vancea junior, domnului Daniel Dumitru Vlad, doamnei Elena Ciobanu. Acte de aleasă cinstire au fost oferite senatorului Viorel Arcaș, precum și secretarului de stat pentru culte, Victor Opaschi.

Centrul „Buna Vestire” va fi administrat de preotul Teodor- Claudiu Cândea de la Parohia Copșa Mică 1.