Simpozion național de muzicologie la Sibiu

824

La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu are loc în perioada 16-18 mai Simpozionul Național de Muzicologie „Cântarea bisericească în timpul păstoririi PF Patriarh Justinian Marina (1948-1977)”. La simpozion participă profesori de muzică și cercetători de la principalele centre universitare din țară.

Simpozionul se desfășoară cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului și are ca obiectiv evidențierea contibuției pe care a avut-o Patriarhul Justinian Marina la uniformizarea cântării bisericești în Biserica Ortodoxă Română. Referatele participanților au prezentat diferite aspecte ale reformei din domeniul muzicii bisericești, personalitățile implicate în acest proces și operele acestora.

„Simpozionul Național de Muzicologie a adunat profesori de la mai multe centre universitare din țară, cum sunt cele de la București, Iași, Craiova, Alba Iulia, Oradea și Sibiu. Tematica este largă, există și o secțiune deschisă, în care sunt abordate și teme diferite de cea anunțată în titlul simpozionului de astăzi. În prima ședință s-a vorbit despre uniformizarea cântării bisericești în timpul păstoririi Patriarhului Justinian Marina, dar și despre reacțiile, rezultatele și evoluția cântării bisericești în acea perioadă și după acea perioadă. Sunt prezenți și invitați în afară de participanții care au susținut referate, iar discuțiile au fost deosebit de animate”, ne-a spus pr. prof. univ. dr. Vasile Grăjdian.