Simpozionul “Implicarea Bisericii, Școlii și Familiei în formarea spirituală a tinerilor” la Mediaș

874

La Școala Gimnazială nr.4 din Mediaș, județul Sibiu, a avut loc luni, 7 iunie, Simpozionul “Implicarea Bisericii, Școlii și Familiei în formarea spirituală a tinerilor.” Proiectul a făcut parte din manifestările legate de Anul omagial al educației religioase a tineretului ortodox.

La manifestarea științifică au fost invitați să participe preoți și profesori de Religie de la instituțiile de învățământ din orașul Mediaș și din împrejurimi. Lucrările simpozionului au fost precedate de un Te Deum oficiat de un sobor de preoți din care au făcut parte protopopul de Mediaș, Ovidiu Găban, pr. Marcel Dobrea de la Parohia “Sfântul Nicolae” din Făgăraș, județul Brașov, secretarul Protopopiatului Mediaș, pr. Nicolae Fetean și parohul de la Ernea, județul Sibiu, pr. Marius Drăghici.

La simpozion au fost prezenți inspectorul de Religie al județului Sibiu, prof. Gabriela Frățilă, directorul școlii gazdă, prof. Maria Dăncăneț și primarul comunei Alma Dumbrăveni, ing. Alin Călin. Sesiunea de comunicări a fost condusă de coordonatorul proiectului, prof. Claudia Pușcă.  În debutul simpozionului au transmis mesaje de bun-venit și de felicitare prof. Claudia Pușcă, directoarea Maria Dăncăneț și insp. prof. Gabriela Frățilă. Au urmat apoi prezentarea comunicărilor științifice, amintind aici lucrările: “Cultivarea iubirii, a prieteniei și a  repectului față de aproapele ”, realizată de protopopul Ovidiu Găban, “Pastorația tinerilor, misiune a Bisericii Dreptmăritoare”, scrisă de pr. Marcel Dobrea, “Școala  și Biserica, factori importanți în formarea spirituală a tinerilor”, a prof. Claudia Șușa, “Religia în școală, o necesitate?”, a prof. Gabriela Pușcă,  “Implicarea tinerilor în activitatea parohiei”, elaborată de pr. Petru  Acatrinei, “Primirea Sfintelor Taine de către elevi și parteneriatul Școală-Biserică”, prezentată de prof. Aurelian Suciu, “Importanța prezenței și participării tinerilor la viața comunității creștine” a pr. Marius Drăghici, „Rolul important  al familiei în educația copilului, în epoca contemporană”, a prof. Daniela Romilă și „Actualitatea educației religioase în școală” a prof. Vasile Savin.

 

“Bazele educației se pun în familie”

După prezentarea referatelor, câțiva elevi din clasa a VIII-a A de la școala gazdă,  pregătiți de prof. Claudia Pușcă, au oferit un moment de muzică folk românească, iar la final, elevii, împreună cu toți cei prezenți, au cântat troparul Învierii.

“În referatele prezentate s-a reliefat faptul că bazele educației se pun în familie. Școala are rolul de a continua actul educativ, atât prin oferirea unui bagaj informațional, cât mai  ales prin formarea personalității și  caracterului elevilor. Biserica are de asemenea un rol educațional. «Ea insuflă elevilor și tinerilor, a spus unul dintre vorbitori, citându-l pe Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, bucuria de a învăța, dar și bucuria de a deveni, printr-o educație sănătoasă oameni demni și onești, vrednici membrii ai Bisericii și ai țării noastre». Astăzi, mai mult ca niciodată, familia, Biserica și Școala, ca factori educaționali au responsabilitatea de a spori cooperarea, în vederea educării și formării copiilor și tinerilor, pentru o viață armonioasă în familie și societate.

Prezentările  au arătat o multitudine de aspecte ale lucrării din parohii și de la catedră, prin care preoții și profesorii de religie, ieșind din tiparele obișnuite ale profesiei lor, desfășoară cu dragoste și pricepere o muncă susținută în folosul copiilor și tinerilor”, ne-a spus prof. Claudia Pușcă.

Simpozionul a continuat cu discuții pe marginea temelor prezentate, iar la final participanții au primit diplome, dar și cărți religioase oferite de protopopul Ovidiu Găban.

 

Autor: Ștefan Mărculeț