Simpozion la Brașov: „Mărturisitori ai credinței de ieri și de azi: Sfântul Andrei Șaguna și sfinții închisorilor”

409

Prăznuirea Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei și sărbătoarea Zilei Naționale au fost pentru elevii, dascălii și invitații de suflet ai Seminarului Teologic Ortodox „Dumitru Stăniloae” din Brașov un binecuvântat prilej de a realiza un cuvenit și cucernic gest de  rememorare a unor oameni și momente din trecutul nostru care ne definesc și azi și ne oferă, până la cer, luminoase și duhovnicești căi pentru viitor.  Astfel, sub ocrotirea marelui ierarh al Transilvaniei dar și a mărturisitorilor credinței creștine din închisorile comuniste, într-un parteneriat de suflet cu Protopopiatul Ortodox Brașov, s-a realizat simpozionul cu tema „Mărturisitori ai credinței de ieri și de azi – Sfântul Andrei Șaguna și sfinții închisorilor”.

Au vorbit din suflet în fața elevilor părintele Dănuț-Gheorghe Benga, protopopul Brașovului și pr. prof.dr. Vasile Oltean, care  a adus din „vistieria” Muzeului Primei Școli Românești valoroase informații despre Sfântul Andrei Șaguna și relațiile sale cu Brașovul. Alături de invitați, dascălii și elevii s-au străduit să aducă lumină asupra unor aspecte ale temei, impresionând audiența îndeosebi prezentarea elevului Bogdan Suciu din clasa a XII-a privitoare la mama Sfântului Andrei Șaguna, Anastasia Șaguna, cea care a avut un rol important în drumul spre sfințenie al marelui ierarh transilvănean. Cu multă căldură dar și cu elocință, Bogdan Suciu, în pofida obstacolelor pe care i le ridică permanent viața –fiind orb asemenea vrednicului de pomenire părinte Teofil Părăian- a convins audiența că poate Anastasia Șaguna merită din plin apelativul de „sfântă” asemnea fiului ei. Simpozionul s-a încheiat cu un microrecital de poezie religioasă și colinde interpretate de Grupul coral „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir” care au făcut mai vie și sensibilă atmosfera de suferință și jertfă pe care au trăit-o cei credincioși în închisorile comuniste.

Înaintașii noștri rămân exemple de demnitate, dreptate, credință și jertfelnicie izvorâtă din dragoste pentru semenul lor. Și, în gândul ca de pomelnic al Maicii Teodosia (Zorica Lațcu), pe toți acești „mucenici ai neamului, eroi, luptători cu spada sau cu rugi sfințite (…) și pe toți aceea care pentru neam, au trăit în temniți ca-n niște morminte” Îl rugăm și noi pe Bunul Dumnezeu să-i pomenească El, când va veni în Împărăția Slavei Sale sfinte!

 

Autor: pr. prof. Ionuț-Marcel Pop