Simpozionul „Unirea din 1918. Marea Împlinire” la Sibiu

756

La Cercul Militar din Sibiu a avut loc marți, 22 mai, Simpozionul „Unirea din 1918. Marea împlinire”. În cadrul evenimentului au fost transmise mesaje din partea autorităților prezente și a organizatorilor și au fost prezentate comunicări științifice.

Simpozionul „Unirea din 1918. Marea Împlinire” a făcut parte din Proiectul „Pași spre Marea Unire” început în urmă cu trei ani prin implicarea Arhiepiscopiei Sibiului, a Liceului Tehnologic de Construcţii şi Arhitectură „Carol I” și a mai multor parteneri, printre care Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, Facultatea de Teologie „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, Complexul Naţional Muzeal „ASTRA” Sibiu, Biblioteca Judeţeană „ASTRA” Sibiu, Direcţia Judeţeană a Arhivelor Naţionale Sibiu, Inspectoratul Şcolar Judeţean Sibiu și alte instituții. În anul 2016, proiectul a început cu un prim simpozion organizat în Aula Facultății de Teologie din Sibiu, cu titlul „Paşi spre Marea Unire. Simbol al identităţii pentru tinerii de azi: unitatea naţională de la Mihai Viteazul la Alexandru Ioan Cuza. Interval istoric: 1600-1859”, iar anul trecut a avut loc al doilea simpozion, numit „Pași spre Marea Unire: interval istoric 1859-1918” și desfășurat la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.

„Pe parcursul celor trei ani ne-am bucurat de sprijinul și toată dragostea pe care ne-au arătat-o instituțiile de cultură ale județului Sibiu. Am început cu nouă parteneri, iar anul acesta am ajuns la 11. Răspunsurile la întrebarea asupra rolului și scopului celor trei simpozioane le veți regăsi cu drag în cărțile care au fost editate cu acest obiectiv și care vor rămâne o mărturie. În anul 1918, într-un număr al ziarului «Telegraful Român», veche ctitorie șaguniană, apărea îndemnul: «Fii tare neam român în credința ta, căci iată se apropie ceasul izbăvirii tale!» Acum, la 100 de ani, având binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Laurențiu, cât și sprijinul moral al tuturor celor care au făcut posibilă organizarea acestui simpozion, nu rămâne altceva decât să dăm și noi urmașilor mărturie acum, în an centenar, că moștenirea lor, a înaintașilor nu a murit, ci trăiește în noi”, a spus prof. Sebastian Cârstea de la liceul menționat.

„Unitatea de neam, limbă și credință”

La simpozionul din acest an a fost prezent și Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Ierarhul a transmis un mesaj de binecuvântare intitulat „Unitatea de credință și de neam. Centenarul Marii Uniri” prin care a subliniat rolul Bisericii străbune în făurirea Marii Uniri.

„Unitatea de neam, limbă și credință i-a ținut aproape unii de alții pe toți fii Bisericii, mai ales în vremuri grele ale istoriei noastre, ajutându-se reciproc. Mitropoliile Țării Românești și Moldovei au cultivat în vremurile ocupației străine strânse legături cu Mitropolia Transilvaniei. Această frățietate românească s-a reflectat în prezența și circulația ierarhilor, preoților, călugărilor și a credincioșilor de peste munți la frații lor aflați sub stăpânire străină, prin răspândirea cărților bisericești și chiar prin zidirea unor locașuri sfinte în Transilvania, ctitorite de domnii Țării Românești. Prin traducerea și tipărirea cărților bisericești în limba română s-au pus bazele limbii române literare care a consolidat conștiința unității de neam a tuturor românilor”, a spus ierarhul.

Rectorul Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, generalul Ghiță Bârsan, a transmis un mesaj în prim parte a simpozionului.

„Este datoria noastră, a tuturor românilor, de a nu uita ceea ce s-a întâmplat în urmă cu 100 de ani. Acesta este și motivul pentru care încă de la început Academia Forțelor Terestre s-a alăturat acestui proiect generos”, a spus generalul Ghiță Bârsan.

După mesajele transmis de toți reprezentanții instituțiilor partenere și ale oficialităților prezente a urmat partea a doua a evenimentului în care au fost prezentate referate științifice de către gl.bg.(r). prof. univ. dr. Mircea Vladu, pr. dr. Vasile Oltean, conf. univ. dr. Valeria Șoroștinean, pr. lect. univ. dr. Valeriu Gabriel Basa, col. lect. univ. dr. Florin Șperlea, conf. univ. dr. Carmen Oprișiu, pr. conf. univ. dr. Florin Dobrei, dr. Alexiu Tatu, lect. univ. dr. Rafael Povîrnaru, prof. dr. Alexandru Petru Dumbravă și prof. dr. Sebastian Cârstea.