Simpozionul Uniunii Bibliștilor din România

928

Simpozionul anual al Uniunii Bibliștilor din România va avea loc vineri, 23 februarie, la Sibiu, cu tema generală „Puterea și abuzul de putere”. Comunicările științifice elaborate de bibliști specializați atât în Vechiul cât și în Noul Testament vor prezenta diferite aspect ale acestei teme propuse pentru ediția din acest an a simpozionului.

Prelegerile participanților din acest an vor fi urmate de o ședință generală privind raportul general al Asociației „Uniunea Bibliștilor din România”, tematici viitoare pe care bibliștii români le consideră oportune pentru discuție și cercetare, dar și diferite probleme organizatorice.

Uniunea Bibliștilor din România a fost înființată în anul 2005 ca o asociație stiintifică deschisă fiecărui cercetător din România cu studii doctorale în domeniul studiului biblic. Asociația și-a propus o conlucrare ecumenică pentru cunoașterea aprofundată a textelor Sfintei Scripturi printr-un schimb de opinii dintr-un punct de plecare diferit, marcat prin tradiția Bisericii de care aparține exegetul. Lucrările asociației se desfășoară o dată pe an, la finele lunii februarie.

La acest simpozion se discută de regulă trei referate din domeniul Vechiului Testament și trei din cel al Noului Testament, pe o tematică stabilită împreună. Referatele se publică în Anuarul „Cercetări Biblice“ al Uniunii, începând cu anul 2006. Acest anuar a fost o revistă semestrială în perioada 2009-2011.

Comunicări științifice

Programul simpozionului din 23 februarie cuprinde mai multe prelegeri: „Judecătorul Ghedeon: abuz de putere sau putere abuzată?” (Constantin Pogor), „Când preoții fac abuz de putere. Critica preoților la profeții vechitestamentari” (Renate Klein), „Uz și abuz de putere în legătură cu trecerea la monarhie în cărțile Samuel” (Johannes Klein), „Imaginea puterii lui Dumnezeu în legământul biblic și percepția ei într-o lume secularizată” (George Țapciuc), „Implicarea politică a individului în societatea israelită din Antichitate: o evaluare critică a alternativelor identificate în Biblia ebraică” (Silviu Tatu), „Autoritate profetică și slujire mărturisitoare. Actualitatea învățăturii eclesiologice a Apocalipsei Sfântului Ioan” (Daniel Mihoc), „Meet Elijah, the «Troubler of Israel»: On the Interplay of Powers in 1 Kings 18” (Marcel Măcelaru).

Edițiile din anii 2016 și 2017 ale Simpozionului anual al Uniunii bibliștilor din România au avut tema „Poporul lui Dumnezeu și societatea” și s-au bucurat de o participare numeroasă și de comunicări științifice de o înaltă ținută academică.

 Autor: Alexandra Andereș