Slujba Canonului cel Mare la Catedrala mitropolitană din Sibiu

1073

La Catedrala mitropolitană din Sibiu a fost oficiată în prima zi a Postului Mare slujba Pavecerniței, în cadrul căreia s-a citit prima parte a Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul. Slujba religioasă a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte slujitori ai Catedralei mitropolitane și cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei” Șaguna din Sibiu.

Grupuri de credincioși au participat la această slujbă religioasă deosebită din cultul ortodox, împreună cu studenți și tineri teologi, o parte dintre aceștia dând și răspunsurile liturgice.

„Am observat, din prima zi a Postului Mare, stăruinţa spre o căinţă deplină. Primele două zile ale postului sunt aliturgice, pentru a putea ajuna până seara şi pentru a ne pregăti pentru slujbele rânduite de Biserică a fi săvârşite seara. Pavecerniţa Mare are trei părţi componente: în prima parte Îi mulţumim lui Dumnezeu pentru tot ceea ce ne-a dăruit nouă, în a doua parte ne concentrăm spre pocăinţă şi are în centrul ei Psalmul 50, iar ultima parte este de mijlocire. În primele patru zile din săptămâna întâi a postului avem împărţită în mod egal o compoziţie liturgică deosebită, numită Canonul cel Mare. Canonul este partea centrală a Utreniei, având nouă cântări, între care opt sunt de inspiraţie vetero-testamentară şi una neo-testamentară. Aceste alcătuiri liturgice sunt prezente la fiecare slujbă din timpul anului, iar fiecare persoană sfântă trecută în calendar primeşte un canon de rugăciune. Avem acum patru părţi din Canonul cel Mare alcătuit de Sfântul Andrei Criteanul, în total fiind 250 de strofe. Ele au o formă deosebită de rugăciune, nemaiîntâlnită altundeva. Sufletul fiecăruia dintre noi este judecat de conştiinţa noastră, raportându-se la evenimentele rânduite de Dumnezeu şi menţionate în Sfânta Scriptură. Conştiinţa ne ceartă atunci când descoperim atâtea slăbiciuni şi păcate, întâi de toate raportându-se la evenimente deosebite din Sfânta Scriptură. Apoi sunt amintite acele păcate săvârşite de noi prin neîmplinirea anumitor rânduieli, pentru ca să se trezească în sufletul nostru starea de căinţă. Primul efect al stării de căinţă sunt lacrimile. Plângem şi ne tânguim. Aceste lacrimi, dacă ne pregătim din timp prin Taina Pocăinţei, numită şi Baia lacrimilor, dacă reuşesc să ne îndrepte viaţa, se transformă în lacrimi de bucurie, lacrimi pe care le vom avea atunci când Îl simţim pe Hristos aproape de noi. În călătoria spre Pătimirile şi Învierea Sa primim o forţă, o putere. Suntem acum dispuşi spre a gusta din cele mai frumoase creaţii din cultul ortodox, acum, în perioada Postului Mare“, ne-a spus IPS Mitropolit Laurenţiu.

Celelalte trei părți ale Canonului Mare vor fi citite în serile următoare în cadrul slujbei Pavecerniței, iar în săptămâna a cincea a Postului Mare, această creație liturgică va fi citită integral în cadrul Deniei de miercuri a săptămânii amintite.