Slujbă de pomenire la Sibiu pentru Nicolae Bălcescu

656

Istoricul și revoluționarul Nicolae Bălcescu a fost pomenit miercuri, 29 noiembrie, la Academia Forțelor Terestre din Sibiu, instituție de învățământ militar care îi poartă numele. Slujba de pomenire a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.

Slujba de pomenire a avut loc în cadrul ceremoniei de comemorare a istoricului Nicolae Bălcescu, în fața monumentului său din incinta instituției de învățământ militar. La slujba de pomenire oficiată la împlinirea a 165 de ani de la trecerea la veșnice a lui Nicolae Bălcescu au fost prezenți rectorul academiei militare, prof. univ. dr. Ghiță Bârsan, cadrele didactice, studenții militari, ofițeri și numeroși oaspeți.

„Cu onoruri militare a fost cinstit acest erou al neamului nostru, Nicolae Bălcescu, iar slujba de pomenire a încununat aceste manifestări pe care Academia Forțelor Terestre «Nicolae Bălcescu» le-a organizat astăzi”, ne-a spus IPS Mitropolit Laurențiu.

 Un erou al neamului românesc

Ceremonia de comemorare a lui Nicolae Bălcescu a continuat cu depunerea de coroane de flori la monumentul marelui pașoptist și cu o paradă militară a comandamentului de onoare.

„Îi mulțumim Înaltpreasfinției Sale Părintelui Mitropolit Laurențiu pentru prezența permanentă la activitățile noastre de la Academia Forțelor Terestre «Nicolae Bălcescu» din Sibiu, mai ales în această zi cu o însemnătate deosebită pentru noi, când marcăm cei 165 de ani de la trecerea la cele veșnice a patronului nostru spiritual, un istoric, un revoluționar, dar mai ales un luptător pentru neamul românesc și pentru credința strămoșească. Mulțumim lui Dumnezeu că ne-a îngăduit să pomenim această trecere la cele veșnice și Îi mulțumim că ni l-a dăruit pe Nicolae Bălcescu și pentru că l-a luat la El în minunata Sa Împărăție Cerească acolo unde toți luptătorii români jertfiți pentru această țară se duc să serbeze la Cina Împărăției împreună cu Hristos”, ne-a spus preotul militar de la academia militară, părintele Florin Pavel.

Academicianul Alexandru Surdu, Doctor Honoris Causa

Manifestările dedicate istoricului Nicolae Bălcescu au continuat cu mai multe evenimente academice și culturale organizate în cadrul Academiei Forțelor Terestre. Amintim ceremonia de acordare a titlului de „Doctor Honoris Causa” al prestigioasei academii de la Sibiu vice-președintelui Academiei Române, dr. Alexandru Surdu. La ceremonie au fost prezenți IPS Mitropolit Laurențiu, precum și pr. prof. acad. dr. Mircea Păcurariu. În cadrul manifestării, părintele academician Mircea Păcurariu a susținut prelegerea intitulată „Contribuția Bisericii la Marea Unirea”.