Slujbă de seară și dezbatere a tinerilor din parohia Ghimbav

830

Sâmbătă, 26. 11. 2016, a avut loc un nou eveniment inedit în Parohia Ortodoxă Ghimbav. Reluate în toamna aceasta, odată cu reînceperea școlii, Serile cu și despre tineri au ajuns la a cincea ediție din acest an. La prima întâlnire, de la finalul lunii septembrie, s-a hotărât ca aceste întâlniri să aibă loc o dată pe lună, în ultima sâmbătă. În acest scop s-a și constituit un grup de dezbatere și informare, purtând numele de Seri cu tinerii, în cadrul uneia dintre rețelele de socializare online. Tot la una dintre întâlniri a venit și ideea de a face o Vecernie în biserica mică a parohiei – monument istoric – cu hramul Sfânta Treime, unde răspunsurile la strană și toate citirile să fie date/ făcute de membrii acum deja cristalizatului grup. Zis și făcut. Sâmbătă am mers la biserica mică în frunte cu părintele Daniel și am participat la prima slujbă de seară realizată de noi, ca grup. A fost extraordinar!

Unul dintre membrii activi ai grupului a și mărturisit – la finalul întâlnirii: „A fost prima dată când nu am intrat în biserică precum într-o instituție. A fost prima dată când nu am fost obiectul privirilor, ci – împreună cu ceilalți – subiect în slujbă, participant. A fost prima oară când m-am simțit ca acasă și nici măcar nu am avut emoții când am citit!” O altă membră a spus: „A fost mai ciudat la început, pentru că erau cuvinte grele, vechi, și mă încurcam, dar când am văzut că și ceilalți se încurcă și nimeni nu bagă asta în seamă, când am spus rugăciunile în cor și am cântat, a început să îmi placă. Am să vin în continuare!”

Seara a continuat cu dezbaterea asupra unui film propus de tineri, I Origins, care a dus la discuții foarte interesante asupra legăturii dintre suflet și trup, asupra ideilor creștine despre trup, a ideilor din alte religii – despre reîncarnare – și multe altele. Au fost proiectate și secvențe din film, asupra cărora ne-am oprit pentru a le analiza. Am avut, datorită unor oameni dragi din parohie, și ceai, sucuri, fursecuri, sărățele și altele care să însoțească și îndulcească discuția.

Una peste alta, a fost o seară minunată pe drumul spre sărbătoarea Nașterii Domnului.

A consemnat Dragoș Enea, membru al grupului.