Slujire arhierească la Biserica „Buna Vestire” și „Învierea Domnului” din Sibiu

679

În Duminica după Nașterea Domnului Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a oficiat Slujba Sfintei Liturghii la biserica cu hramurile „Buna Vestire” și „Învierea Domnului”, împreună cu părintele protopop de Sibiu, Ioan Coșa, părintele dr. Ioan Eugen Buta, parohul acestei comunități și alți slujitori ai sfintelor altare.

Lăcașul de cult se construiește la cererea credincioșilor pe terenul unde a existat un cimitir (distrus de autoritățile comuniste în urmă cu 70 de ani) și prima biserică ortodoxă a românilor locuitori ai zonei „Maieri”, care servea populația ortodoxă română, în mare parte situată în cartierele mărginașe din Sibiu. La demisol s-a amenajat o capelă unde s-a și oficiat Sfânta Liturghie, biserica mare este într-un stadiu avansat al construcției (existând posibilitatea ca la sfârșitul anului 2019 să fie sfințit sfântul altar și catapeteasma, urmând în anii următori să fie finalizată pictura), iar parohia pregătește și un proiect pentru construirea unui centru social.

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Ilarion Făgărășanul a adresat un cuvânt de învățătură credincioșilor veniți în număr foarte mare în ultima duminică a anului 2018. Părintele Episcop a explicat pericopa evanghelică citită, menționând printre altele dificultățile pe care Sfântul Iosif, dimpreună cu Maica Domnului și Pruncul Iisus le-au întâmpinat pe drumul de aproape 400 Km din Iudeea până în Egipt, unde probabil au stat patru ani de zile. Fiind ultima duminică din an, Preasfinția Sa a spus că acesta este un moment bun pentru a ne face o retrospectivă a anului care tocmai se încheie, și să ne punem în gând pentru anul care vine, să fim mai buni, să încercăm să ne schimbăm noi în bine, după cuvântul Evangheliei, și să nu așteptăm schimbarea celui de lângă noi.

„Vă dorim ca anul care vine să fie un an mai bun, un an cu sănătate, un an cu multe împliniri, iar Dumnezeu să vă împlinească tot ce este de folos spre mântuire. Mulțumim Înaltpreasfințitului nostru Mitropolit Laurențiu care a binecuvântat ca în această Duminică să ne rugăm împreună. Să ne pregătim sufletele prin venirea la Biserică, participând la Sslujbe, spovedindu-ne și împărtășindu-ne, cel puțin cu aceeași preocupare pe care o avem pentru pregătirea casei și meselor cu prilejul sărbătorilor de Crăciun și Revelion. Rugăm pe Dumnezeu să vă dăruiască mulți ani fericiți și sărbătorile care urmează să le treceți cu pace și bucurie. La mulți și binecuvântați ani”, a încheiat Preasfinția Sa.

A vorbit apoi părintele paroh Eugen Buta, care a menționat că pentru această comunitate este o zi de aleasă sărbătoare, este o mulțumire care s-a adus înaintea lui Dumnezeu prin săvârșirea acestei Liturghii arhierești pentru tot darul primit de la El și pentru tot ce s-a realizat la această biserică (acoperirea cu tablă, tencuirea exterioară a celor trei turle și tencuirea interioară). Părintele a citit apoi o poezie scrisă de domnul Viorel Stoica (un credincios al parohiei) intitulată „Sfârșit de an cu împliniri” cu ocazia venirii Preasfințitului Ilarion, din care am reținut: „În această Duminică când încheiem și anul / avem printre noi pe Preasfinția Sa Ilarion Făgărășanul./ Oaspete de seamă al Bisericii de pe strada Înfrățirii / ce am sărbătorit anul acesta și Centenarul Unirii. /… În aprilie 2012 la Sfântul Hram, și atuncea aveam în mijlocul nostru pe Preasfinția Sa Episcop-vicar / Andrei Făgărășanul, pe părintele protopop Coșa și părintele profesor Grăjdean / împreună cu părintele paroh Eugen Buta slujind în Sfântul Altar./ Atunci în fața înalților oaspeți ne angajam / că vom depune eforturi an de an / astfel ca acoperișul și cupolele / să strălucească atunci când răsare soarele. / … Vă mulțumim pentru prezență Preasfinte Părinte Episcop-vicar Ilarion Făgărășanul / și cu mult drag și cu multă stimă vă invităm și la anul. / Iar Nașterea Domnului Iisus Hristos / să vă fie de folos/ și anul care va veni / să vă aducă bucurii. La mulți și fericiți ani.” Părintele Eugen Buta a oferit Părintelui Episcop volumul de poezii scris de domnul Viorel Stoica, o icoană a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, de asemenea cartea „O concordanță biblică”, care privește temele scripturistice ale Bibliei, și L-a invitat ori de câte ori are plăcere și posibilitate să vină în mijlocul acestei comunități creștine cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului nostru Mitropolit Laurențiu. Părintele i-a urat din partea credincioșilor multă sănătate, un an bun, un an cu spor, un an cu împliniri.

Preasfinția sa a miruit credincioșii, cărora prin părintele Eugen Buta le-a dăruit câte o iconiță ca amintire a acestei zile frumoase și binecuvântate.

Autor: ierod. Ciprian Păsărică