Slujire arhierească la biserica Spitalului Județean din Sibiu

1078

În Duminica a 11-a după Rusalii, Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica „Nașterea Maicii Domnului” a Spitalului Județean din Sibiu, împreună cu preoții Nicolae Laţchescu și Liviu Resiga precum și diaconul Sebastian Bratu.

Într-o duminica frumoasă de vară, mulți credincioși au venit la bisericuța din lemn a spitalului Clinic din Sibiu, pentru a se ruga la Sfânta Liturghie alături de PS Ilarion Făgărășanul și preoții slujitori, pentru sănătate, mântuire, pentru cei bolnavi aflați pe patul de suferință.

Subiectul principal al predicii Părintelui Episcop a fost iertarea. Avem ca fundament al iertării răspunsul Domnului Hristos pe Îl dă Sfântului Apostol Petru atunci când l-a întrebat de câte ori să ierte pe cel care a greșit, și anume „de șaptezeci de ori câte șapte”, adică tot timpul. Ierarhul a reamintit pe larg celor prezenți șirul evenimentelor petrecute în pericopa evanghelică citită în această duminică, apoi învățăturile pe care le culegem din aceasta. Iertarea ne stă la îndemână, o putem face, căci dacă nu iertăm nu vom fi iertați, după cum spunem și în rugăciunea Tatăl nostru „și ne iartă greșelile noastre precum și noi iertăm greșiților noștri.” Însă noi nu iertăm cum ar trebui, adică din inimă, din tot sufletul, cu jumătate de gură, nu uităm, neținând cont că Tatăl cel Ceresc ne iartă nouă cu mult mai mult decât greșim noi înaintea Sfintei Treimi. PS Ilarion a observat că în spital, atunci când oamenii se află în suferință, este mult mai multă apropriere între cei bolnavi, chiar necunoscându-se se leagă de multe ori o profundă prietenie, care continuă și după spitalizare. Așa ar trebui să fim și noi, sănătoși fiind, să putem ierta, să putem iubi pe aproapele nostru, să facem milostenie și așa să slujim Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Preasfințitul Ilarion Făgărășanul a îndemnat pe credincioși ca în zilele care au mai rămas din postul Sfintei Marii să cerceteze fiecare duhovnicul pentru a se spovedi și împărtăși.

„Mulțumim Înaltpreasfințitului nostru Mitropolit Laurențiu, care ne are în rugăciune pe toți și a binecuvântat ca în această zi să fim împreună în biserica al cărui ocrotitor este Sfântul ierarh Luca al Crimeii. Dumnezeu să vă răsplătească dragostea cu care veniți aici și vă rugați pentru cei dragi, pentru cei care sunt în suferință, să vă dăruiască sănătate, pace și bucurie”, a spus ierahrul.

Părintele Nicolae Laţchescu a mulțumit PS Episcop Ilarion Făgărășanul pentru că a poposit în această insulă de speranță (Biserica ”Nașterii Maicii Domnului”) situată într-un ocean de durere (Spitalul Clinic de Urgență Sibiu). Părintele a menționat că aici se fac rugăciuni pentru cei bolnavi din spital și nu numai, iar alături îi sunt un grup de credincioși care s-au atașat de această bisericuță, venind la slujbe și ajutând la nevoie. Alături de aceștia un sprijin important îl aduce și domnul Andrei managerul spitalului împreună cu personalul medical. La final părintele Nicolae a adus un omagiu celui care a fost părintele Ioan Drăgoi ctitorul principal al acestei sfinte biserici.

Ierarhul a miruit credincioșii, iar părintele diacon Sebastian a împărțit iconițe din partea Sa.

Autor: ierod. Ciprian Păsărică