Slujire arhierească pe Valea Avrigului

355

În Duminica dinaintea Nașterii Domnului, Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica „Înălțarea Domnului” și „Sfântul Serafim de Sarov” aflată pe Valea Avrigului, județul Sibiu. Această Vale se întinde de-a lungul râului Avrig începând de la Avrig și până la Poiana Neamțului, de unde pornește poteca spre Cabana Bârcaciu, loc din care traseele alpine pornesc în mai multe direcții: spre Şerbota și Negoiu, spre Lacul Avrig sau spre Suru. Deci un loc de o frumusețe deosebită, așa cum a fost și atmosfera la Sfânta Liturghie arhierească, unde alături de Părintele Episcop a slujit părintele protopop de Avrig, preot dr. Vasile Gafton, iar Biserica – o construcție din lemn cu o arhitectură foarte frumoasă – a fost plină.

O surpriză plăcută a fost când la momentul chinonicului, un grup de colindători îmbrăcați în costume populare tradiționale au oferit un mini concert de colinde care a umplut de bucurie sufletele celor prezenți.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a prezentat pe larg pericopa evanghelică citită în această Duminică, pe care a împărțit-o în două: prima în care Sfântul Apostol și Evanghelist Matei prezintă genealogia Mântuitorului Hristos, iar a doua relatarea Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos. În Noul Testament referire la genealogia Mântuitorului face și Sfântul Evanghelist Luca, care menționează și alte popoare – până la Adam – care sunt cuprinse în această înrudire, origine cu Domnul Hristos, nu numai poporul ales al evreilor. Sfântul Evanghelist Matei prezintă această genealogie pentru a arăta existența Mântuitorului în istoria umanității, dar și legătura dintre Vechiul și Noul Testament. Așa cum venirea Domnului nostru Iisus Hristos a fost pregătită, iar toate proorociile despre Nașterea Mântuitorul s-au adeverit, și noi astăzi trebuie să ne pregătim pentru a-L primi în sufletele noastre în fiecare an când prăznuim Nașterea Sa. Această pregătire o realizăm prin faptele noastre bune, prin venirea la Biserică, prin iertarea celor ce ne-au greșit, și astfel curățindu-ne să fim ca și îngerii, ca proorocii care au vestit că Va veni să mântuiască lumea. Totodată Preasfințitul Ilarion a îndemnat credincioșii să meargă nu numai în această perioadă la duhovnic pentru a se spovedi și cu binecuvântare a se împărtăși, spre a fi de la an la an un pic mai buni, căci înmulțindu-se bunătatea, răul din lume va dispărea. Astfel să aducem și noi la ieslea unde s-a Născut Hristos: aurul faptelor bune, smirna credinței și a iubirii, tămâia recunoștinței pentru tot binele pe care L-a revărsat asupra noastră Dumnezeu. De asemenea Preasfinția Sa a recomandat credincioșilor că așa cum în această perioadă depunem multe eforturi pentru pregătirea casei să fie cât mai curată și mai înfrumusețată, iar masa cât mai bogată, așa să facem și cu sufletul nostru, dându-i cel puțin aceeași importanță.

„Mulțumim Înaltpreasfințitului nostru Mitropolit Laurențiu care a binecuvântat ca astăzi în ultima Duminică înaintea Nașterii Mântuitorului Hristos să vin la dumneavoastră la această frumoasă Biserică aflată la poalele munților, și a fi în duh de rugăciune. Să aveți Sfintele sărbători cu pace, cu bucurie. La mulți și binecuvântați ani”, a încheiat Părintele Episcop.

A vorbit apoi părintele protopop Vasile Gafton care a început mulțumindu-i Înaltpreasfințitului Mitropolit Laurențiu pentru bucuria de a-l avea în mijlocul comunității pe Preasfințitul Ilarion Făgărășanul și astfel obștea venită la Sfânta liturghie Arhierească să fie împlinită, pentru că acolo unde este Episcopul acolo este și Biserica.

„Cu aceste prilejuri de bucurie, de întâlnire și comuniune deosebite avem posibilitatea de a ne schimba puțin direcția în care ne îndreptăm, și care este aproape în mod exclusiv lumea aceasta, ducându-ne până ne pierdem în lume. Astfel putem să ne îndreptăm spre El ca să ne mai și câștigăm, nu numai să ne pierdem, pentru că de pierdut ne pierdem de atât de multe ori că nu mai știm de capul nostru, iar puțină așezare și puțină rugăciune în duhul acesta de comuniune ne ajută să ne limpezim simțirile, gândurile și trăirile. Din partea acestei comunități vă dorim să aveți parte de sărbători cu pace și cu binecuvântare. Vă mulțumim pentru binecuvântarea pe care a-ți adus-o astăzi în sufletele noastre, vă sărutăm dreapta și vă dorim sănătate întru mulți și fericiți ani”, a spus părintele protopop.

Preasfințitul Ilarion Făgărășanul a miruit apoi credincioșii, iar părintele protopop Vasile Gafton a împărțit din partea Preasfinției Sale iconițe celor prezenți pentru a-și aduce aminte de această frumoasă și binecuvântată zi.