Slujiri arhierești în Arhiepiscopia Sibiului

1010

La sărbătoarea Sfântului Ierarh Nectarie, Mănăstirea Șinca Veche, județul Brașov, și-a sărbătorit ocrotitorul. Cu această ocazie, obștea mănăstirii a avut marea bucurie de a-l avea în mijlocul ei pe Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. În seara zilei de 8 noiembrie a fost săvârșită slujba Vecerniei cu Litia, urmată de slujba Utreniei. În ziua de 9 noiembrie ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din parohiile și mănăstirile învecinate.

La momentul potrivit, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură vorbindu-le credincioșilor prezenți într-un număr foarte mare despre viața și virtuțile Sfântului Ierarh Nectarie.

Credincioșii prezenți la acest praznic au avut ocazia să se închine la o părticică din moaștele Sfântului Nectarie adăpostite la această frumoasă mănăstire.

La sărbătoarea Sfântului Mina ierarhul poposit în mijlocul credincioșilor de la biserica din Sibiu ocrotită de acest sfânt. Înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care a făcut parte și părintele Ioan Coșa, protopopul Sibiului, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie. Deși a fost o zi peste săptămână, au fost prezenți foarte mulți credincioși, dintre care mulți copii și tineri care la momentul potrivit s-au împărtășit cu Dumnezeieștile Taine. Răspunsurile liturgice de la strană au fos date de mai mulți tineri care fac parte din Organizația Tinerilor din Sibiu.

La final, ierarhul a săvârșit slujba parastasului pentru toți ctitorii și binefăcătorii acestui sfânt locaș adormiți  întru Domnul.

Duminică, 13 noiembrie, PS Ilarion Făgărășanul a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica ,,Sfânta Treime” a Parohiei Mărgineni, Protopopiatul Făgăraș I, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care a făcut parte și părintele protopop Marius Corlean.

La momentul potrivit, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură tâlcuind credincioșilor prezenți într-un număr foarte mare Pilda Samarineanului milostiv.

După săvârșirea Sfintei Liturghii a fost instalat noul preot al acestei parohii, părintele Gheorghe Iulian Macamete care va continua slujirea îndelungată de 31 de ani a fostului preot paroh, părintele Gheorghe Minailiuc. Noului preot i-au fost înmânate Evanghelia, Sfânta Cruce și cheia, prin acestea arătându-i-se datoria de a propovădui cuvântul Mântuitorului nostru Iisus Hristos, de a-i sfinți pe credincioși prin Tainele și ierurgiile pe care le va oficia și de a-i conduce pe toți cei încredintați lui spre mântuire.

Preasfintia Sa a transmis de asemenea cuvântul de binecuvântare și încurajare al Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, fostului preot paroh cât și noului preot paroh al localității Mărgineni.

La final, ierarhul a miruit credincioșii prezenți și a dăruit fiecăruia o iconiță a Maicii Domnului.

Tot în această zi la Biserica ,,Sf. Ioan Botezătorul” din Parohia Făgăraș – Galați, Preasfinția Sa a săvârșit Taina Botezului pentru prunca Miriam, fiica părintelui Claudiu Păun.