Slujiri arhierești la Sâmbăta de Sus și Sibiu

820

La sărbătoarea Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Brâncoveanu” din Sâmbăta de Sus, județul Brașov, alături de părintele stareț arhimandritul Atanasie Roman și un sobor de preoți slujitori ai mânăstirii. Răspunsurile la strană au fost date de obștea acestei mănăstirii.

Preasfinția Sa a fost prezent încă din ajunul Crăciunului la mănăstirea sa de metanie, săvârșind slujba Vecerniei unită cu Litia, apoi participând și la Utrenia sărbătorii.

La sfârșitul Sfintei Liturghii Preasfinția Sa a citit celor prezenți Cuvântul Pastoral „Nașterea Domnului – Bucuria Tainei Împăcării Omenirii cu Dumnezeu” adresat de către Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, preacuviosului cin monahal, preacucernicului cler și și preaiubiților credincioși din Arhiepiscopia Sibiului.

În încheiere Părintele Episcop a mulțumit Înaltpreasinției Sale Laurențiu pentru binecuvântarea de a sluji la Mănăstirea „Brâncoveanu” în această frumoasă zi de iarnă cu prilejul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos,și a urat la mulți ani tuturor celor prezenți.

La final, un grup de tineri din comuna Sâmbăta de Sus a colindat credincioșii veniți să participe la Sfânta Liturghie.

Liturghie arhierească la Catedrala mitropolitană

În a doua zi a praznicului Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, PS Ilarion Făgărășanul a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala mitropolitană din Sibiu, alături de pr. conf. dr. Constantin-Valer Necula, eclesiarhul Catedralei, protos. Emilian Man, părinți profesori ai Facultății de Teologie Ortodoxă ”Andrei Șaguna” și alți preoți slujitori din Sibiu, împreună cu un sobor de șase diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei din Sibiu, dirijată de pr. lect. univ. dr. Dan Alexandru Streza.

La sfârșitul Sfintei Liturghii ierarhul a ținut un cuvânt de învățătură, care în prima parte a făcut referire la Întruparea Domnului nostru Iisus Hristos și semnificațiile acesteia în viața noastră, apoi a vorbit despre viața și învățăturile care se desprind din viața Sfântului Nicodim de la Tismana, prăznuit în această zi. Astfel Preasfinția Sa a menționat că Mântuitorul Hristos S-a smerit și nu a venit în vizită pe pământ, ci a venit în împrejurări deosebite, pentru a ne face legătura cu Dumnezeu. Nu ne-a arătat în mod teoretic această legătură, El vine în mod practic să ne spună: cine suntem, de ce există stricăciune, durere și întristare. Toate acestea nu sunt însă după o logică omenească. Părintele Episcop spus în continuare că Fiul lui Dumnezeu vine pe pământ ca să ne arate două lucruri: 1. plămădirea din nou și restaurarea omului vechi (răzvrătit, stricăcios și neascultător); 2. Modul practic în care Hristos ne-a arătat acest drum al întoarcerii către Dumnezeu, nu cu porunci și ordine. El a venit să îndure, să sufere umilință pentru a ne tămădui pe noi. Referitor la Sfântul Nicodim cel Sfințit de la Tismana, care era de neam aromân născut în Macedonia, Preasfinția Sa a precizat că acesta a fost călugărit și hirotonit la mănăstirea sârbă Hilandar din Sfântul Munte al Athonului, a venit și a înființat o mănăstire în Serbia la Vodița, după care a sosit în Țara Românească unde a ridicat mănăstirea de la Tismana. Făcând multe minuni, era considerat sfânt încă pe când trăia. A trecut la cele veșnice în anul 1406, fiind îngropat într-un loc pregătit de el însuși.

„Ne rugăm Sfântului Nicodim să mijlocească la Dumnezeu pentru noi, să ne lumineze mintea, să ne dea pace, dragoste și bunătate între noi”, a încheiat Preasfinția Sa.

La final, un grup de tineri din comuna Săscior, județul Alba, a colindat credincioșii veniți să participe la Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană.

Liturghie la Biserica „Sfinții Împărați”

În a treia zi a praznicului Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, la prăznuirea Sfântului Arhidiacon Ștefan, Preasfințitul Ilarion Făgărășanul a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, din Sibiu, împreună cu preoții slujitori Ioan Oană, Teodor Răduleț, Adrian Răduleț și diaconul Sebastian Bratu. Tineri studenți din Sibiu (OTS) au dat răspunsurile liturgice, creând o frumoasă atmosferă de rugăciune, de care s-au bucurat credincioșii veniți în număr mare pentru a asista la Sfânta Liturghie arhierească.

În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a vorbit despre Sfântul Arhidiacon Ștefan, primul martir al Bisericii, menționând că este o legătură între Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos și pomenirea Sfântului Ștefan. Acest Sfânt este primul care a împlinit învățătura adusă de Domnul Hristos pe pământ: iubirea și iertarea. Preasfinția Sa a prezentat pe larg evenimentele relatate în Noul Testament care fac referire la Sfântul Arhidiacon Ștefan concluzionând că și noi trebuie să-l iertăm pe cel de lângă noi, să iertăm din toată inima, pentru a îndepărta ura și să fie dragoste și iubire între noi oamenii.

„Mulțumim Înaltpreasfințitului nostru Mitropolit Laurențiu care a binecuvântat ca astăzi să ne rugăm împreună. Mulțumim tinerilor studenți care au cântat la strană și ne-au desfătat auzul și cu frumoase colinde; mulțumim dumneavoastră tuturor. Rugăm pe Bunul Dumnezeu ca în noul an care va veni să fim mai buni, să fie un an binecuvântat. Dumnezeu să vă binecuvânteze, la mulți și binecuvântați ani”, a încheiat Preasfinția Sa.

Părintele Ioan Oană a mulțumit lui Dumnezeu pentru această zi binecuvântată, care a încheiat șirul praznicelor împărătești din această perioadă, cu prezența și împreuna slujire alături de Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, mulțumind și Înaltpreasfințitului Mitropolit Laurențiu care a îngăduit ca Părintele Episcop să vină în mijlocul acestei comunități. Părintele Oană l-a considerat pe Preasfințitul Ilarion de-al casei și s-a bucurat împreună cu toți cei care au slujit, de dragostea care o arată de fiecare când vine și slujesc împreună.

„Vă așteptăm ori de câte ori doriți, când programul vă permite să fiți în mijlocul nostru, vă așteptăm cu mare drag. Dumnezeu să vă dăruiască multă sănătate, ani îndelungați de slujire arhierească și să avem cât mai mult în mijlocul nostru”, a spus părintele Oană.

Autor: ierod. Ciprian Păsărică