Slujiri arhierești la Sâmbăta de Sus și Viscri, județul Brașov

903

În sâmbăta din săptămâna a patra a Sfântului și Marelui post, Preasfințitul Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului a liturghisit la Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, județul Brașov. Obștea mănăstirii condusă de părintele stareț, arhimandritul Atanasie Roman, a cântat la strană, iar după Sfânta Liturghie a fost săvârșită slujba parastasului. După amiază, ierarhul a participat la slujba Vecerniei, apoi a spovedit mai mulți fii duhovnicești.

În Duminica a 4-a din Postul Mare (a Sfântului Cuvios Ioan Scărarul), PS Ilarion Făgărășanul a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica „Sfânta Treime” și „Sfântul Efrem cel Nou” din Parohia Viscri, Protopopiatul Rupea, județul Brașov. Alături de ierarh au liturghisit protopopul de Rupea, Mircea Comșa, preotul paroh Gheorghe Rășoiu și alți slujitori ai sfintelor altare.Au fost prezenți credincioși veniți din Predeal și din alte comunități parohiale pentru a fi prezenți la o slujbă arhierească, la sfârșitul căreia PS Ilarion a binecuvântat racla în care au fost așezate moaștele mai multor sfinți.

În cuvântul de învățătură ierarhul a făcut referire la vindecarea fiului demonizat (Marcu 9, 17-32). ”Un tată vine cu copilul său la ucenicii Mântuitorului ca să-l vindece de această boală de care suferea de mic. Ucenicii n-au reușit să-l vindece și astfel tatăl copilului a mers la Mântuitorul rugându-L dacă poate să facă ceva, să-l ajute. Prin acest «dacă» este arătată puțina credință a tatălui, cauză a nevindecării copilului său. Hristos a căutat să-l întărească în credință în primul rând și îi răspunde direct că dacă crede toate sunt cu putință. Părintele își dă seama că este un pic mustrat de Mântuitorul pentru puțina sa credință și rostește cuvintele «cred Doamne, ajută necredinței mele». Prin lacrimile și cuvintele «cred Doamne» pe care le-a rostit s-a întărit în credință, iar prin cuvintele «ajută necredinței mele» a dat dovadă și de smerenie. După ce s-a întărit în credință, Domnul Hristos a zis să fie adus copilul, și s-a adresat direct demonului spunându-i să iasă din acest copil. Acesta a căzut la pământ iar cei prezenți au crezut că este mort. Mântuitorul l-a luat de mână, l-a ridicat și l-a dat tatălui său. După ce au intrat în casă ucenicii L-au întrebat de ce ei n-au putut să facă această vindecare, iar Domnul Hristos le răspunde că acest soi de diavoli iese numai cu post și rugăciune. Iată că noi prin post și rugăciune putem să ne întărim în credință, iar Duhul Sfânt, pe care trebuie să-L avem în noi înșine prin curățirea de păcate, poate să facă astfel de minuni. Nu cuvintele pe care le rostim, cuvinte mai dulci sau cuvinte mai dure fac să iasă un duh din cineva, ci Duhul Sfânt prezent în noi prin iubirea lui Hristos. Pentru că numai prin iubire și smerenie putem să fim cât mai aproape de Hristos și să parcurgem această perioadă a postului, pentru a ne bucura de Sfânta Înviere. Tot în această zi Biserica a rânduit să fie pomenit și Sfântul Ioan Scărarul (trecut la cele veșnice la anul 649), cunoscut și pentru scrierea sa «Scara». Această scară ne urcă la ceruri prin parcurgerea fiecărei trepte (virtuți). Din acest urcuș duhovnicesc, închipuit de Sfânt prin treptele duhovnicești, trebuie să luăm aminte la iubire și la smerenie, pentru că ele sunt cele care ne pot duce până înaintea lui Hristos Dumnezeul nostru, înaintea Dumnezeului celui viu. Urmând această scară pe care a scris-o Sfântul Ioan Scărarul, putem să ne curățim și noi de patimi, de neputințe, de tot răul acumulat în noi și să ne încărcăm cu Duhul Sfânt putând astfel să ajungem în vârful scării. După tradiție, care și astăzi se mai păstrează în unele mănăstiri, această carte se citea în perioada Postului Mare, pentru ca părinții să ia aminte la aceste învățături și să mediteze mult la aceste suișuri care ne duc spre Împărăția lui Dumnezeu”, a spus PS Ilarion Făgărășanul.

În cuvântul său, părintele paroh Gheorghe Rășoiu a mulțumit ierarhului pentru prezența în mijlocul comunității din Viscri și bucuria pe care a avut-o la liturghia arhierească, menționând că așezarea spre cinstire a fragmentelor din moaștele sfinților în mijlocul unei comunități este prilej de întărire a credinței, dar și de mângâiere pentru credincioși în suferințele și încercările din timpul vieții pământești; iar Sfântul Cuvios Mucenic Efrem cel Nou (care este și al doilea hram al Bisericii), unul dintre sfinții foarte cinstiți în lumea ortodoxă, le face credincioșilor numeroase daruri prin milostivirea lui Dumnezeu.

Ierarhul a primit de la părintele paroh o bederniță cu icoana Sfântului Ilarion cel Mare, iar din partea comitetului de femei al parohiei, un coș cu obiecte tradiționale confecționate special pentru această sărbătoare.În aceeași zi, PS Ilarion Făgărășanul a vizitat Mănăstirea Bunești din județul Brașov. Ierarhul a fost întâmpinat de Maica Hrisostoma Crușoveanu, stareța acestei mănăstiri, purtând o discuție cu maicile din obște și cu părintele duhovnic protosinghelul Clement.

Autor: ierodiacon Ciprian Păsărică