Studenții Facultății de Teologie și preoții Protopopiatului Sibiu au colindat în Catedrala mitropolitană

2284

Studenții Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu au susținut miercuri, 14 decembrie, tradiționalul concert de colinde în Catedrala mitropolitană din cetatea transilvană. Anul acesta, studenților teologi le-au urmat preoții din Porotopopiatul Sibiu, care au susținut la rândul lor un concert de colinde.

La concertul studenților teologi și al preoților din Protopopiatul Sibiu au fost prezenți Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, decanul Facultății de Teologie din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr, prodecanul instituției, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, cadre didactice, preoți și numeroși credincioși.

Corul studenților a interpretat colinde tradiționale românești, din repertoriul internațional, precum și imnuri religioase specifice acestei perioade dinaintea praznicului Nașterii Domnului. Studenții au fost dirijați de pr. prof. univ. dr. Vasile Grăjdian, pr. lect. univ. dr. Sorin Dobre și pr. lect. univ. dr. Dan-Alexandru Streza, iar din repertoriul pregătit amintim colinde precum „Toată legea creștinească”, „Coroana de trandafiri”, „Adeste Fideles”, „A venit și-aici Crăciunul”, „Vin colindătorii”.

Preamărirea Pruncului Iisus

La finalul concertului susținut de cele două coruri, IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit despre frumusețea acestei perioade încărcate de spiritualitate și i-a felicitat pe preoți și studenți pentru continuarea acestei tradiții unice la Sibiu.

„De fiecare dată îmi amintesc de acea perioadă în care concertul de colinde al studenților și concertul corului Catedralei erau două momente unice, în care oamenii veneau să asculte minunatele noastre colinde. Se înregistrau, se copiau benzile, așa cum era atunci tehnica. Astăzi ascultăm colindele și putem să retrăim în orice clipă bucuria prunciei, bucuria în care noi am primit pentru prima dată vestea Nașterii Mântuitorului nostru Hristos și am transmis-o și altora. Colindatul nu este altceva decât antrenarea într-o bucurie continuă, într-un schimb reciproc a tuturor creștinilor. Dacă îngerii în cer au cântat la Nașterea Domnului, noi, imitându-i pe ei, încercăm într-un fel sau altul, de la o cântare simplă la una melodică, la cântarea corală, polifonică, preamărind pe același Iisus, Pruncul Care S-a născut în ieslea Betleemului”, a subliniat ierarhul.