Tabără creștină de familii la Păltiniș

3067

Centrul „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna” din Păltiniș, județul Sibiu, a găzduit pentru prima dată o tabără de familii ortodoxe. La tabăra desfășurată în perioada 2-7 iulie au participat 14 familii de la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” și „Sfinții Mărturisitori Transilvăneni” din Mediaș.

Într-un cadru natural desprins parcă dintr-un basm tinerele familii din Municipiul Mediaș, județul Sibiu, au petrecut cele câteva zile din inedita tabără cu o multitudine de activități menite să consolideze unitatea comunitară și să-i apropie mai mult unii de alții, dar și de valorile creștinătății răsăritene și ale neamului românesc. Ieșită în afara zidurilor locașului de cult, mica parte din comunitatea adunată la Biserica „Sfinții Apostoli” din Mediaș, a dovedit că poate viețui timp de câteva zile ca o adunare creștină, cu multă bucurie și entuziasm, firescul cotidianului și momentele inedite oferite de o tabără la munte.

„Ne bucurăm că ne-a ajutat Dumnezeu  să fim împreună în această tabără, întru unitatea trăirii frumoasei şi bogatei  credinţe ortodoxe”, ne-a spus preotul Flaviu-Gabriel Fleșer de la biserica menționată.

Alături de cele 14 familii din Mediaș au fost în toate zilele tabere 10 tineri voluntari care au ajutat la organizarea activităților din carul taberei.

„Pentru a-L aduce cât mai mult pe Hristos în familie”

 Programul zilnic al taberei a cuprins diverse activități. Cei mici au avut parte de numeroase momente de jocuri, activități creative sau artistice. Nu au lipsit concursurile pe familii și momentele de voie bună, focul de tabără, cântecele acompaniate de chitară sau drumețiile și distracțiile în parcurile din stațiunea montană. În fiecare zi au existat momente de meditație scripturistică,  cateheze, discuții și vizionări de film.

Familiile au avut posibilitatea să asculte prezentările unor invitați, amintindu-i aici pe decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifăr și pe psihoterapeutul Mugur Frățilă.

Iată câteva dintre părerile participanților legate de tabără:

„Nu m-am gândit până acum că ar putea exista o tabără pentru familii. Dacă cineva mi-ar cere un feedback aș spune doar un cuvânt: «excepțional». Această tabără ne-a făcut pe noi părinți, copii, enoriași, să ne dăm seama cât de mult ne asemănăm noi, oamenii, ca familii creștine”, ne-a spus Mircea Muntean.

„A fost o adevărată provocare pentru mine să organizăm această tabără, dar ne-am dorit-o din tot sufletul, pentru a pune accentul pe familie, pentru a-L aduce cât mai mult pe Hristos în familie. Doar în acest fel putem face o schimbare în această lume. Din familie începe schimbarea, prin educație și încurajez cât mai mulți oameni să organizeze astfel de tabere creștine de familii”, ne-a spus voluntarul Raluca Suciu.

„Am învățat în această tabără că trebuie să fim uniți ca familie și au fost multe activități care ne-au unit și mai mult”, ne-a spus Flavia Muntean.

„Am avut parte de comunicare cu oameni care împărtășesc aceleași principii, cu toate că suntem oameni din medii diferite”, ne-a spus Claudia Bârsan.

„Cel mai mult mi-a plăcut ideea centrală, faptul că este o tabără creștină pentru familii. Este un lucru rar întâlnit”, ne-a spus Olimpia Fleșer.

„Am descoperit în această săptămână ce înseamnă cuvântul «împreună», nu doar vis-a-vis de familie, ci și de comunitate. Ortodoxia trebuie să se regăsească în toate, nu doar în biserică”, ne-a spus Claudia Muntean.

„Tot timpul am simțit un spirit viu, iar efectul final a fost consolidarea comunității noastre”, ne-a spus Liviu Mosora.

„Am simțit aici că suntem o familie cu toții și sperăm că această idee să continue și pe viitor”, ne-a spus voluntarul Daniela Chisăliță.