Tabără de creație artistică pentru copii la Seliştat

1462

Un grup de elevi din Parohiile Jibert, Văleni şi Viscri, județul Brașov, a participat în perioada  7- 8 octombrie, la o tabără organizată în localitatea Seliștat de Primăria comunei Jibert prin Proiectul „Reînnoirea tradiţiilor multicultural etnice din comuna Jibert”, finanţat de Consiliul Judeţean Braşov și coordonat de Iancu Boeriu.

Elevii participanți la activitățile din cadrul taberei au fost îndrumaţi de preotul Iulian Ungureanu de la Parohia Jibert, preotul Gheorghe Răşoiu de la Parohia Viscri și preotul Claudiu Popa de la Parohia Văleni, alături de directorul adjunct al Şcolii Gimnaziale Jibert, Florina Vaida şi învăţătorul Bogdna Brăgău. Tabăra de creaţie artistică de la Seliştat, judeţul Braşov, a fost organizată pentru a-i implica pe tineri în diferite activități.

„În prima zi a taberei  copiii au modelat lutul în diferite forme, după instructiunile primite, dar si după inspiraţia fiecăruia. Seara s-a încheiat cu un minunat foc de tabără, care ne-a încălzit inimile şi a dezlegat vocile copiilor, ei întrecându-se în cântece frumoase şi poveşti cu tâlc. Sâmbătă, a doua zi, părintele Gheorghe Răşoiu ne-a introdus în tainele iconografiei pe sticlă, iar copiii s-au străduit să ilustreze cât mai frumos chipurile sfinţilor creionate după şabloane. De asemenea, micii artişti au definitivat lucrările în lut începute vineri, cu pictarea lor în diverse culori”, ne-a spus pr. Iulian Ungureanu.

Obiective istorice

Tot în cadrul taberei copiii au avut ocazia să viziteze obiectivele turistice din localitate și să afle mai multe despre istoria acestor locuri și valorile de patrimoniu păstrate aici.

„Prin amabilitatea părintelui Florin Donosa de la Parohia Bărcut – Seliştat am avut posibilitatea  să  vizităm biserica ortodoxă din sat, unde ni s-a facut o introducere în istoria localtății şi am admirat colecţia de icoane vechi pe sticlă, care aparţin patrimoniului naţional. Ne-a făcut plăcere să facem un tur al bisericii evanghelice din sat, unde un punct de atracţie l-a reprezentat o orgă veche. În încheiere, împreună, copii şi îndrumători, am analizat modul în care s-a desfăşurat evenimentul şi toţi participanţii au fost răsplătiţi pentru eforturile depuse cu acordarea de diplome de participare. Nădăjduim că această tabără de creaţie a fost un prim pas şi pe viitor să avem ocazia să repetăm această experienţă minunată”, ne-a mai spus pr. Iulian Ungureanu.

Tabăra de la Seliștat a continuat activitățile din cadrul parteneriatului catehetic dintre cele trei parohii menționate. În această vară, preoții din cele trei comunități s-au mai întâlnit cu tinerii din parohiile implicate în parteneriat, în cadrul unei activități găzduite de Parohia Jibert, prin care copiii au fost inițiați în arta pictării icoanelor pe sticlă.

Autor: Ștefan Mărculeț