Tabără de tradiții și meșteșuguri la Păltiniș

1236

În perioada 24-29 iulie, Arhiepiscopia Sibiului, prin Departamentul de Tineret, a organizat o tabără de tradiții și meșteșuguri, la Centrul pastoral-misionar „Sfântul Andrei Șaguna” din Păltiniș, jud. Sibiu. Tabăra de la Păltiniș a reunit 40 de tineri cu vârste între 12 și 18 ani, venind să completeze seria de tabere de vară organizate de către Arhiepiscopia Sibiului. Tabăra i-a avut ca moderatori și coordonatori pe Alexandru Dădîrlat și Vicențiu Bășa de la Departamentul de Tineret al Arhiepiscopiei, precum și pe părintele Cristian Joița de la parohia Săsciori, protopopiatul Făgăraș II, și pe tânărul Robert Răţoi. O serie de preoți din Arhiepiscopia Sibiului au găsit de cuviință să trimită, din partea parohiei, mai mulți tineri în tabără, ca semn al aprecierii față de aceștia și ca un dar pentru atașamentul față de Biserică: pr. Vasile Dariciuc (Sibiu), pr. prot. Ion Tărcuță și pr. prot. Marius Corlean (Făgăraș), pr. Claudiu Marius Nahoi (Brașov), pr. prot. Sorin Șerban (Prejmer) și pr. Ioan Tătoiu (Sibiu).

În prima zi a taberei, tinerii au avut ocazia de a se cunoaşte, participând la diferite jocuri de cunoaștere, familiarizându-se totodată cu istoria Păltinișului, a schitului cu hramul Schimbarea la Față a Domnului, și cu Centrul pastoral-misionar. Au fost evidenţiate așteptările participanților față de tabără și au fost punctate principalele caracteristici pe care o tabără trebuie să le îndeplinească pentru ca fiecare participant să se bucure de lucrurile noi cu care va intra în contact pe perioada celor câteva zile.

În seara primei zile, precum și în diminețile și serile următoare, tinerii s-au rugat împreună în călduroasa bisericuță de lemn de la Schitul Păltiniș, însoțiți de părintele Cristian Joița. Serile de rugăciune au continuat cu scurte cateheze interactive pe diferite teme: despre rugăciune, despre cinstirea părinților, despre grija lui Dumnezeu față de creație și despre grija omului față de creația lui Dumnezeu, despre rolul duhovnicului în viața tinerilor, despre Sfânta Liturghie și despre prietenie.

Ateliere meșteșugărești și artistice

În cea de a doua zi, după exercițiile de înviorare efectuate în aerul răcoros și proaspăt de munte, au debutat atelierele de cioplituri în lemn și de cântec popular, coordonate de domnul Dan Oprescu și, respectiv, de domnul Cosmin Verde, de la Școala populară de arde din Sibiu. Tinerii au avut ocazia să deprindă elemente de cioplitură populară, precum dinții de lup și roza vânturilor, cioplind în lemn de tei cu ajutorul unui set de dălți de diferite forme. În paralel, o a doua grupă de tineri a învățat cântece populare specifice zonei Mărginimii Sibiului, ajutându-se de partituri de muzică populară și de linia sonoră instrumentală. Seara, participanții au avut ocazia de a deprinde pașii unor jocuri populare românești, alături de domnișoara Lorena Părău de la ansamblul de dansuri populare Junii Sibiului.

În a treia zi a taberei au fost aprofundată tehnica cioplitului în lemn și a fost îmbogățit repertoriul de cântece populare interpretate de tinerii participanți. Acestor activități li s-a adăugat un atelier de realizat noduri dar și de o rundă de orientare turistică, organizată de prietenii de la Asociația „Tur Alpin” din Sibiu. Copiii au avut ocazia să învețe citirea busolei și orientarea în funcție de coordonate precise. Acest lucru a fost verificat printr-un minunat concurs de orientare turistică în pădurea de lângă Centrul „Sfântul Andrei Șaguna”. Seara s-a desfășurat un nou atelier de dansuri populare.

Drumeție în Munții Cindrelului

A patra zi a fost destinată drumeției pe munte. A fost, fără îndoială, cel mai îndrăgit, dar și cel mai obositor moment al taberei. Cu rucsacul în spare, cu mici provizii pentru drum, tinerii au luat calea potecilor de munte prin cu pădurile de brad ale Cindrelului, cu platourile blânde păscute de răzlețele turme de oi, cu norii care urcau și coborau mereu, cu izvoarele cu apă rece și cu micii arbuști cu afine, care te opreau mereu din loc. Pe platoul de la Șaua Bătrâna, tinerii excursioniști au servit merindele de drum și au desfășurat o serie de jocuri de munte și fotografii. În seara aceleiași zile, majoritatea tinerilor participanți au ales să se spovedească, spre a se putea împărtăși ziua următoare, în cadrul Sfintei Liturghii. Seara a fost încheiată cu o împreună-cântare cu muzică folk, cu chitare și fluier, condusă de părintele Costin Butnar de la Brașov.

În cea de a cincea zi, vineri, a avut loc Sfânta Liturghie în bisericuța de lemn a Schitului Păltiniș, unde tinerii, într-o atmosferă foarte familială, au dat răspunsurile la strană, iar mai apoi s-au împărtășit. Ziua a continuat cu alte jocuri și cu vizionarea unui film. Seara, cu sprijinul părintelui Diodor, a fost organizat un foc de tabără, în jurul căruia tinerii au cântat cântece de munte și s-au bucurat de a putea fi împreună.

În ultima zi a taberei tinerii au reflectat împreună asupra frumoaselor zile petrecute la Păltiniș, asupra tuturor activităților întreprinse, și și-au promis că vor reveni cu drag în taberele organizate de către Arhiepiscopia Sibiului. Cele șase zile de tabere au reprezentat, pentru toți participanții, ocazia de a strânge noi prietenii sau de a le întări pe cele existente, toate acesta în duhul frumos al Păltinișului, în duh de rugăciune și de prietenie.

Autor: Alexandru Dădîrlat