Tabără națională „Tradiție și noutate” la Sâmbăta de Sus

2787

În contextul Anului omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin-ortodox, în cadrul Patriarhiei Române se desfăşoară programul naţional de tabere de vară Tradiţie şi noutate. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, în perioada 11-16 iulie 2016 se desfăşoară la Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, județul Brașov, prima tabără „Tradiţie şi noutate” fiind primul centru mitropolitan care implementează acest proiect, având tineri participanţi din eparhiile din ţară.

Prin intermediul unui program de tabere organizat de Biserica, tinerii vor avea şansa de a se cunoaşte mai bine, de a afla care le sunt capacităţile, ce le place şi ce ar dori să realizeze. Astfel, vor fi conştienţi de moştenirea culturală şi de bogăţia tradiţiilor specifice spaţiului Ortodoxiei româneşti. Datorită faptului că acest proces de autocunoaştere, dezvoltare şi cunoaştere interpersonală se realizează cu sprijinul şi sub îndrumarea Bisericii, tinerii vor înţelege importanţa şi rolul Bisericii în viaţa cotidiană.

Obiectivele specifice ale acestui program de tabere sunt:

  1. Familiarizarea tinerilor cu specificul fiecărei zone a României;
  2. Crearea, la nivel naţional a unei reţele de tineri care să poată să fie implicaţi în coordonarea activităţilor de voluntariat în eparhiile din care provin;
  3. Crearea unui spaţiu special pentru tineri, în care aceştia să înveţe să interacţioneze şi să se dezvolte armonios;
  4. Promovarea responsabilităţii speciale în rândul tinerilor;
  5. Oferirea unei alternative la metodele de petrecerea timpului liber pe care societatea contemporană le promovează;
  6. Oferirea unui cadru proprice dezvoltării personale a tinerilor – ca membrii ai Bisericii;
  7. Formarea, în fiecare eparhie, a unei echipe de tineri care să deţine cunoştinţele necesare pentru a dezvolta programe de tineret sub îndrumarea centrului eparhial din care provin.

Tabăra tradiţie şi noutate a început cu activităţi de cunoaştere, cunoaşterea obiectivelor taberei, stabilirea unor reguli de convieţuire pentru grup. După rugăciunea de seară, activităţile taberi s-au încheiat cu o seară interculturală susţinută de cei 4 voluntari intenaţionali veniţi din Hong Kong (China) respectiv Ada şi Nick, Selessta din Yogyakarta (Indonezia) şi Marina din Natal (Brazilia). Astăzi se vor face activităţi de team building, diverse activităţi de educaţie nonformală şi sesiune de formare pentru tinerii participanţi.

Programul este unul complex coordonat de echipa de formatori ai Arhiepiscopiei Sibiului departamentul de tineret, care îi va provoca pe tinerii participanţi în sesiunele de formare pe managementul activităţilor de tineret, marketing, leadership, activităţi de educaţie nonformală, ş.a.

Autor: Flavius Sava