Tabără pentru copii și adolescenți la Coveș, județul Sibiu

1585

Protopopiatul Agnita, județul Sibiu, a organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, o primă ediție a taberei de vară pentru copii și adolescenți, eveniment care a avut loc în Parohia Coveș, în perioada 26-29 iulie.

La această tabără au participat 25 de copii și adolescenți din județul Sibiu,  cu vârste cuprinse între 13-18 ani. Cazarea  participanților la tabăra de patru zile a fost făcută la casa parohială din Coveș, iar atelierele și masa au fost organizate în anexa din curtea bisericii parohiale.

Evenimentul care s-a derulat pe o perioadă de patru zile a avut drept scop principal scoaterea în evidență a locurilor și obiectivelor, respectiv monumentelor istorice încărcate de spiritualitate și jertfă, precum și deprinderea pictării de icoane pe sticlă, dar și de însușire a câtorva abilități meșteșugărești (cusături pe etamină, decorare de obiecte etc.), iar manifestarea a fost o adevărată reușită.

Patrimoniul Văii Hârtibaciului

Programul taberei a debutat cu primirea participanților în data de 26 iulie, cărora li s-au oferit tricouri personalizate, apă și o mică gustare pentru drum. După jocul de cunoaștere reciprocă, s-a pornit într-o drumeție pe biciclete spre satul Apoș, pe drumul forestier ce leagă cele două localități. În localitatea menționată, toți participanții s-au putut bucura de o plimbare pe cai la centrul de echitație Villa Abbatis, unde l-au avut gazdă pe domnul Mihai Barbu- un adevărat om patriotic și iubitor de frumos. Acest popas a lăsat o impresie deosebit de plăcută, iar tinerii au primit un prânz din bucate tradiționale. Tot în această localitate participanții au fost marcați într-un mod deosebit de plăcut de colecția impresionantă pe care a reușit să o strângă în casa personală un localnic iubitor de tradiție și folclor, dar și de fabrica de țigle- în special de modul de realizare al acestora (prin metode vechi de peste 300 de ani). Prima zi s-a încheiat cu voie bună, jocuri, rugăciunea de seară, cină  și film.

A doua zi de tabără  a început cu rugăciunile de dimineață și a fost concentrată pe atelierele de pictură de icoane pe sticlă, meșteșugărie (cusături pe etamină, decorare de obiecte și pictură pe diverse forme de ghips), dar și pe jocuri- unul dintre acestea a presupus dezvoltarea comunicării în echipă-, copiii trebuind să caute în întregul sat, indicii care să-i conducă la marele premiu. Coordonatorii atelierelor au fost doamna preoteasă Andra Iancu, doamna Mihaela Barbu, tinerii Marius Fărcaș și Neamțu Lucia și preotul paroh. Ziua s-a încheiat cu un program de karaoke, format din cântece patriotice și alte genuri de muzică.

Cea de-a treia zi a fost marcată de vizita făcută într-o altă localitate de pe Valea Hârtibaciului, Săsăuș, deosebită în primul rând datorită culturii, istoriei și spiritualității care sunt ca o oază de descoperire a identității poporului român. De la bisericuța cu hramul Adormirii Maicii Domnului ( prima operă a fraților Grecu), cu o pictură ca din ceruri, până la „Ne-a acoperit pământul lui Dumnezeu”- locul în care au poposit soldații români în Primul Război Mondial (așa cum relatează romancierul Camil Petrescu în opera „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”), toți au fost străpunși de grozava lecție de demnitate și au fost exaltați de sentimentul copleșitor că putem fi mândri că suntem români și că avem datoria sfântă să nu uităm de jertfa înaintașilor noștri. Bucuria a fost continuată de jocuri, masa luată în pitorescul sat bogat cultural, în pofida depopulării prea mari. Gazda și ghidul în acest colțișor de bogăție spirituală, culturală și religioasă (localnicii în trecut au avut o relație deosebită cu părintele Arsenie Boca),  a fost domnul Gheorghe Donu- fiu al satului- persoană cu un extraordinar de mare interes de-a conserva obiectivele identității românești din sat.  Seara s-a încheiat cu Vecernia, cina și focul de tabără, în jurul căruia s-au cântat cântece patriotice.

Premierea participanților

Cea de-a patra zi a culminat cu Sfânta Liturghie, în care S-a mulțumit lui Dumnezeu pentru toate. După slujbă, părintele protopop Mihai Naicu a transmis comunității din biserică arhiereasca binecuvântare a IPS Mitropolit Laurențiu pentru organizarea taberei,  apoi, împreună cu preotul și doamna preoteasă-organizatorii taberei, a înmânat copiilor și adolescenților participanți premii, care au constat în diplome, cărți și medalii cu motive ale anului centenar. Toate acestea au fost încununate de  un mic program artistic  de  cântece patriotice și o expoziție de lucrări realizate  în cadrul atelierelor desfășurate în fața întregii comunități. Participanții, înainte de plecare au fost invitați la masă, unde copiii, după luarea prânzului au fost serviți cu tort, în răsunetul cântecului, „La mulți ani! La mulți ani, România!”

Copiii și adolescenții și-au exprimat mulțumirile Bunului Dumnezeu, IPS Mitropolit Laurențiu, Protopopiatului Agnita și părintelui protop Mihai Naicu, Primăriei Agnita, Centrului de echitație Villa Abbatis- dl.  Mihai Barbu, Restaurantului „La Prut” Agnita, Patiseriei „Valencia”, părintelui Rareș Dușescu și doamnei preotese Iuliana Dușescu (Parohia Ghijasa de Sus), părintelui Marius Briscan (Parohia Vecerd), domnilor Gheorghe Donu și Marius Halmaghi, tinerilor Lucia Neamțu și Marius Fărcaș, doamnelor Mihaela Barbu, Doina Părău, Mioara Cioca, Ionela Mititel și Mihaela Bortiș, domnilor Gheorghe și Ghițucă Făcălău, dar și familiilor celor care s-au implicat activ la desfășurarea programului, credincioșilor din parohie pentru aprovizionarea bucătăriei cu produse de țară, Consiliului și Comitetului parohiale și tuturor celor care au dat o mână de ajutor.

„Aș fi vrut ca  tabăra de la Coveș să dureze nu patru zile, ci două luni”, ne-a spus unul dintre participanții la tabără, în vârstă de 14 ani.

Autor: pr. Andrei Iancu