Zilele șaguniene 2017: Teodor Baconschi a conferențiat la Sibiu

650

Studenții și cadrele didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, precum și preoții și credincioșii din cetatea transilvană au avut posibilitatea să-l asculte pe scriitorul, diplomatul și teologul Teodor Baconschi în cadrul conferinței „Mărturisirea creștină azi”.

Conferința a avut loc joi, 23 noiembrie, în a doua zi de manifestări a Zilelor Șaguniene, în cadrul Proiectului „Șuetele șaguniene” desfășurat de Arhiepiscopia Sibiului, prin sectorul cultural și Departamentul pentru Tineret. La conferință a fost lansat și volumul „Fascinația tradiției” al scriitorului Teodor Baconschi, iar publicul prezent a avut posibilitatea să achiziționeze această lucrare importantă a oaspetelui.

La conferință au fost prezenți Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, arhid. prof. univ. dr. Ioan I. Ică jr., consilierul cultural din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, pr. lect. univ. dr. Emanuel Tăvală, precum și alte cadre didactice și studenți teologi.

În debutul serii arhid. Ioan I. Ică jr. a prezentat invitatul Arhiepiscopiei Sibiului pentru această seară din cadrul Șuetelor Șaguniene.

„Este o bucurie și o onoare pentru noi toți astăzi să-l avem din nou în mijlocul nostru la această nouă ediție a Zilelor Șaguniene pe Teodor Baconschi, o personalitate conturată, cu un profil bine definit în spiritualitatea și cultura românească a zilelor noastre, o personalitate care și-a asumat o mulțime de roluri care au fost scrise într-un fel de noul ceas al României de după 1989”, a spus arhid. Ioan I. Ică jr.

„O taină supremă”

În prelegerea sa Teodor Baconschi a abordat diferite aspecte ale misiunii Bisericii în societate, ale rolului pe care mirenii îl au în viața eclesială și ale dialogului cu alte confesiuni într-o Europă provocată de migrație, secularism și ateism.

„Paradoxal, nevoia te învață și vicisitudinile sunt stimulante. Acum, o anumită culcare pe o ureche trebuie să recunoaștem că s-a produs, pentru că de o culcare pe lauri nu putem vorbi. Nu am avut o anumit producție teologică fabuloasă în acești ani de tranziție. A fost multă rutină și multă complezență și acomodare cu dimensiunea cantității pentru că profesorii au făcut navete, au acoperit mai multe norme și până s-a rodat Biserica cu libertatea, cu noua ei dimensiune ca amprentă socială și instituțională, a trecut ceva timp. Nu vreau să vă transmit un triumfalism euforic, nici pesimismul meu istorico-antropologic, dar v-am vorbit aceste lucruri din inimă și pe șleau pentru că puțină lume pune degetul pe rană și rana nu se suprainfectează dacă o tratăm, ci dimpotrivă. Eu spun că avem o rană netratată, o rană a dulceții democratice, a delăsării, a speranței pseudo-eshatologice, a idolatrizării, pentru că așa cum au spus unii teologi deștepți, subtili, poți să-l idolatrizezi și pe Dumnezeu luat conceptual, poți idolatriza Biserica. Chipul cioplit nu este doar ce era pentru profeții vechitestamentari, ci a luat forme mult mai greu de detectat. Ca să fim vii nu trebuie să spunem sloganuri care pot fi teologic corecte, ci să ne întrebăm, nu aiurea și sofistic, ca într-un areopag, dar să punem mereu mâna pe trupul Bisericii să vedem dacă este sănătos, dacă e robust. Biserica prin această legătură între toți și toate, între cei morți, cei vii, cei nenăscuți și cei care vor învia este un organism de o amplitudine unică, nu doar cea mai veche instituție neîntreruptă în lumea euro-americană, dar o taină supremă care trebuie să ne facă ceva mai deștepți”, a subliniat Teodor Baconschi.

În cuvântul său de binecuvântare IPS Mitropolit Laurențiu i-a mulțumit invitatului pentru conferința susținută și pentru activitatea sa mărturisitoare în lumea actuală.

„Vă mulțumesc foarte mult că ați creat curiozitate. Când punem mâna pe rană,vedem unde doare cel mai tare. Încercăm să ne deschidem spre nevoile pragmatice ale vieții noastre care nu sunt separate. Nu există o viață liturgică și una socială, omul nu poate fi tăiat în două și să zicem că jumătate este al lumii și jumătate al lui Dumnezeu. Cred că dacă vom lua ceva din inima Bisericii noastre care este liturghia, smerenia lui Hristos și jertfa Lui oferite Tatălui și revărsate oamenilor în dragoste ne vor ajuta să avem deschidere față de toate ființele dimprejur”, a spus ierarhul.

Conferința a fost presărată cu momente artistice oferite de pianistul Andrei Noață, iar la final Teodor Baconschi a răspuns la mai multe întrebări venit din public.