Tineri din Mediaș, în pelerinaj la chilia părintelui Arsenie Boca

1063

Un grup de 36 de tineri de la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Mediaș, județul Sibiu, a participat joi, 3 august, la un pelerinaj spre chilia părintelui Arsenie Boca din Munții Făgăraș. Pelerinii au vizitat Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, unde au primit binecuvântare arhierească.

În dimineața zilei toți cei 36 de tineri pelerini au participat la Sfânta Liturghie oficiată la biserica medieșeană, după care s-a plecat spre Sâmbăta de Sus, județul Brașov.

„Încărcați duhovniceste ne-am urcat în mașini și am plecat spre Sfânta Mănăstire «Brâncoveanu» de la Sâmbăta de Sus, primul nostru popas.  Ajunși acolo, ne-am închinat și am cântat câteva cântări în cinstea Maicii Domnului. Ne-am întâlnit cu Preasfințitul Ilarion, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, care cu dragoste deosebită ne-a dat tuturor binecuvântarea arhierească si am plecat spre «creierii muntilor» cu și mai multă încredere.

Ne-am îndreptat pașii spre Valea Sâmbetei care este de o frumusețe, desprinsă parcă dintr-o lume de poveste, unde efectiv rămâi mut de admirație. Mare parte din traseu l-am parcurs paralel cu râul, traversându-l de câteva ori pe podețe și bușteni, oprindu-ne din când în când , cum ne-a și îndemnat Sfântul Ardealului:  «să admiri firul de iarbă , să vezi floarea , să-i simți parfumul …să asculți foșnetul frunzelor, ciripitul păsărilor și acolo, acolo în liniștea aceea mută, să te găsești tu pe tine din nou…și vei deveni ceea ce ai fost cândva iară… . Pe parcursul celor trei ore de drum bucuria noastră a fost nemarginită: am cântat, am povestit și ne-am bucurat unii de ceilalți”, ne-a spus părintele Flaviu-Gabriel Fleșer de la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Mediaș.

„Să fim uniți!”

Următorul popas al tinerilor pelerini din Mediaș a fost cabana din Valea Sâmbetei, unde s-a organizat un picnic și s-a admirat peisajul oferit  de Creasta Făgărașului. Nu a lipsit voia bună, iar tinerii s-au stropit unii pe alții cu apă rece de la izvorul din preajmă, primind astfel „botezul muntelui”.

Urcarea spre chilie a fost una foarte anevoioasă și a fost cea mai solicitantă porțiune din punct de vedere fizic.

„Pe o potecă îngustă și pe alocuri destul de abruptă, în care prăpastia te însoțește când pe o parte când pe alta, am urcat cu rugăciunea inimii și cu nădejde spre grota părintelui Arsenie, dăltuită în stânca sălbatică a muntelui. Așteptând ca fiecare să intre și să se închine, s-a așternut peste întregul grup un moment de liniște și reculegere în care i-am mulțumit lui Dumnezeu pentru această experiență minunată din care am învățat un lucru mare: să fim uniți! Amintirea efortului depus nu mai există, totul transformându-se într-o imensă bucurie. La întoarcere ne-am mai bucurat de un moment  haios: cine stă mai mult cu picioarele în râul rece ca gheața, cu speranța că toate supărările și necazurile  «se duc pe apa sâmbetei». Am încheiat această drumeție, grăbindu-ne să ajungem la bisericuța noastră din cimitir, unde este cod roșu de rugăciune până la praznicul Adormirii Maicii Domnului, pentru a participa la Paraclis”, ne-a mai spus părintele Fleșer.