Tineri făgărăşeni, la vânătoare de comori de patrimoniu

621

O parte din tinerii de la Asociaţia Doamna Maria Brâncoveanu de pe lângă biserica „Sfântul Nicolae” din Făgăraş sunt membri ai Clubului Green Impact. Scopul clubului este acela de a-i ajuta pe tineri să cunoască, să aprecieze și să valorifice mai bine patrimoniul natural și cultural al locurilor în care s-au născut.

Materiale promoţionale

Proiectul lor, iniţiat în luna februarie şi intitulat „Poveşti nescrise și comori ascunse din Ţara Făgărașului și Colinele Transilvaniei“, a ajuns la final săptămâna trecută. Finanţat de alţi tineri, liceenii din programul YouthBank, proiectul a scos la lumină poveşti şi comori de patrimoniu din satele natale şi din Făgăraş. Toate au luat forma unor pliante care vor fi răspândite în diversele comunităţi locale şi a unei expoziţii de fotografie, prezentate într-un eveniment la Fundaţia Negru Vodă din Făgăraş.

„Țara Făgărașului și capitala ei“, „Biserica brâncovenească „Sfântul Nicolae” – locul unde trecutul e viu”, „Monumente: Cetatea Făgăraşului şi Casa Căsătoriilor”, „Bucium, satul cu mesteceni și ateliere“, „Comăna de jos și Valea Comorilor“, „Veneţia de Jos, satul cu o istorie fascinantă”, „Veneţia de Sus, satul cu comori”, „Ungra, satul grânar cu arhitectură transilvană”, „Văleni, satul dintre colinele Transilvaniei”, „Voivodenii Mari, satul vechi voievodal” – sunt titlurile pliantelor realizate de tineri şi coordonatorii lor.

Materialele de promovarea realizate de copii vor ajunge la centrele de informare turistică, dar și la bisericile şi primăriile localităților de care aparțin.

Responsabilitate şi implicare

Green IMPACT este un program de iniţiativă comunitară bazat pe educație prin experiență, lansat de Fundația „Noi Orizonturi” pentru tineri. Cu proiectele IMPACT, tinerii învaţă ce înseamnă responsabilitatea, compasiunea, încrederea şi îşi dezvoltă competenţe cheie precum cele de management de proiect, comunicare, lucru în echipă sau rezolvare de probleme. Clubul Green IMPACT Făgăraş îi are ca lideri pe Codrina Anghel şi Natalia Corlean.
„În cadrul acestui proiect tinerii sunt îndemnaţi să scormonească în viaţa comunităţii lor, scoţând la lumină comori de patrimoniu cultural sau natural din zonele lor natale. Obiectivul este în primul rând ca ei să cunoască aceste comori, să ajungă să le preţuiască şi să vorbească şi altora despre ele. Pe termen lung ne dorim nişte viitori adulţi ataşaţi de comunitatea locală şi implicaţi în viaţa ei. În acelaşi timp ei sunt familiarizaţi cu managementul unui proiect, cu lucrul în echipă, dezvoltându-şi responsabilitatea şi încrederea”, ne-a spus doamna preoteasă  Natalia Corlean de la Asociația „Doamna Maria Brâncoveanu“.

Foto: Dinu Constantin, Sergiu-Ionuţ Moldovan