Tradiţiile din Augustin, reînviate la biserica parohială

1755

 

Deşi un sat îmbătrânit, de unde tinerii pleacă pentru a-şi face un rost în alte comunităţi, localitatea Augustin din judeţul Braşov reînvie în jurul bisericii parohiale, un monument istoric de la 1772, închinat Sfântului Ierarh Nicolae. Aici, preotul paroh Antonio Cristian Aroneasa, împreună cu doamna preoteasă Ramona Aroneasa, au început în urmă cu patru ani un proiect de redescoperire a tradiţiilor locale. “Împreună cu doamnele vârstnice am reuşit să facem un cor al bisericii, care dă răspunsurile la Sfânta Liturghie. Ne bucurăm foarte mult să vedem cum în satul nostru au fost reînviate tradiţiile sfinte, prin portul popular şi alte obiceiuri. Dacă până acum patru ani straiele populare erau uitate şi aruncate prin casele oamenilor, iată că acum acestea sunt purtate din nou la sfintele slujbe”, ne-a spus părintele Aroneasa. Multe dintre costumele purtate acum de doamnele din parohie au fost cusute şi recuperate în cadrul acestui proiect parohial.

 

Icoane pictate pe sticlă

Anul trecut, comunitatea parohială a început un nou proiect pentru doamnele din parohie. Din dorinţa de a-şi exprima dragostea faţă de arta bisericească, în parohia braşoveană s-a deschis un atelier de pictat icoane pe sticlă.

“Până în prezent am organizat o expoziţie de icoane, pentru ca toţi credincioşii precum şi cei interesaţi de proiectul nostru să aibă posibilitatea să admire lucrările realizate cu atâta interes în parohia noastră”, ne-a mai spus părintele Aroneasa.

În viitorul apropiat, comunitatea parohială îşi propune să  organizeze alte două expoziţii de icoane pe sticlă, pentru ca lucrările realizate în cadrul atelierelor să fie apreciate de credincioşii din localitatea braşoveană şi de toţi iubitorii de artă creştină.

Autor: Ştefan Mărculeţ