Trei ani de activitate continuă la „Căsuța de la biserică” din Brașov-Triaj

1258

Copiii proveniți din familii cu posibilități materiale reduse primesc de mai bine de trei ani sprijin din partea Bisericii „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din cartierul brașovean Triaj, locul unde funcționează un Centru de zi numit de cei mici „Căsuța de la biserică”.

Pe 12 aprilie 2016, la sărbătoarea Sfântului Mucenic Sava de la Buzău, Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, binecuvânta activitatea începută de curând în Parohia Brașov-Triaj. Într-un spațiu din curtea bisericii, reamenajat pentru acest proiect, s-a găsit de cuviință a se deschide un Centru de zi pentru copiii cu posibilități materiale reduse sau care proveneau din familii mai numeroase.

„Am văzut cu ocazia diferitelor  vizite pe la familiile din parohie, dar mai ales la școala din cartier, unele situații mai grele, cu multe dureri. Eu însumi crescut în acest cartier, într-o familie cu șase copii, mi-am spus, că deși erau atâtea de împlinit și la biserică, și pe șantier, totuși nu pot amâna această dorință. Așa am adunat 25 de copii la început, astăzi sunt peste 30, la acest Centru de zi. Am început odată cu semestrul al II-lea din anul școlar 2015-2016, în 8 februarie 2016. Țin minte că în primele zile le găteam împreună cu anumite doamne din parohie, apoi făceam împreună cu ei temele. Ușor, ușor, cei care treceau prin curte către cimitir erau curioși ce este cu acești copilași prin curtea bisericii. Astfel tot mai mulți veneau și achitau la masa pentru acești copii. Așa se face că astăzi trebuie să te programezi din timp pentru a le da o masă. La ora 12.00,  când ies primii copii, aceștia vin la sala de mese, unde impreună cu diferiți credincioși facem o rugăciune de pomenire pentru cei care se împarte această masă, iau masa iar apoi merg la «Căsuță» unde își fac din teme ajutați de doamne voluntare, credincioase ale parohiei noastre.  Și aceasta zi de zi neîntrerupt. Atunci când Dumnezeu va rândui ca situația terenului unde își desfășoară activitatea parohia noastră să se lămurească, vom putea extinde și această slujire cu mult mai mult”, ne-a spus preotul Ion Manea de la Biserica „Sfânta Parascheva” din Brașov-Triaj.

Activități educative, jocuri, excursii, tabere

Printre activitățile Centrului de zi se numără și cele legate de Sărbătoarea Nașterii Domnului, sau de cea a Sfintelor Paști. În sprijinul copilașilor au venit și tineri de la Oastea Domnului care au desfășurat anumite jocuri cu ei, sau de la Colegiul „Nicolae Titulescu” din Brașov, instituție care s-a implicat mult și în strângerea de alimente, dulciuri și chiar sume de bani pentru cazurile sociale urgente.

În fiecare vacanță, copiii au fost duși în câte o excursie împreună cu preoții de la biserica brașoveană și cu membri ai Comitetului parohial. În vara lui 2016, copiii am fost aduși la Sibiu, unde au vizitat Catedrala Mitropolitană, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna”, centrul orașului și Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, iar la întoarcere au vizitat Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, județul Brașov.

În vara anului 2017, copiii au vizitat mai multe muzee în aer liber din Ținutul Secuiesc, apoi trecătoarea Oituzului, încheind ziua la Mănăstirea Codreanu. În anul 2018 s-a organizat o excursie pe Valea Teleajenului, vizitând Mănăstirile Suzana și Zamfira. Tot în anul 2018, toamna, cu sprijinul unui grup de tineri din Norvegia, s-a oferit copiilor o tabără de pictură în satul turistic Șirnea.

„Avem deja asigurări din partea tinerilor din Norvegia că tabăra se va repeta și anul acesta, prin generozitatea lor și a unei familii tinere din Vaslui care a donat suma strânsă la logodna lor pentru organizarea taberei din acest an. Faptul că acești copii au asigurată o masă caldă la prânz în cadrul unui așezământ social al Bisericii determină și o schimbare de atitudine în viața lor: învață rugăciuni, se deprind în a rosti rugăciunea înaintea și după masă, socializează mai bine între ei, devin mai buni și în plus își fac mult mai mult și mai bine temele decât înainte. Dumnezeu să reverse binecuvântarea Sa peste acești copii și peste toți binefăcătorii lor”, ne-a mai spus părintele Ion Manea.