Ultima conferință preoțească din acest an în Arhiepiscopia Sibiului

1204

Ultima conferință preoțească de toamnă din Arhiepiscopia Sibiului a reunit joi, 24 octombrie, preoții din Protopopiatul Brașov, Protopopiatul Bran-Zărnești și Protopopiatul Săcele. Întâlnirea preoților din aceste trei protopopiate aflate în județul Brașov a avut loc în biserica din Vlădeni, satul natal al părintelui Dumitru Stăniloae. Lucrările au fost prezidate de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului.

Tema conferinței preoțești a fost „Patriarhii Nicodim Munteanu, Iustin Moisescu și traducătorii de cărți bisericești de-a lungul istoriei noastre”. În cadrul întâlnirii, pr. dr. Vasile Oltean, directorul Muzeului „Prima Școală Românească” din Șcheii Brașovului a susținut prelegerea intitulată „Copiști și traducători din Șcheii Brașovului, precursori ai Diaconului Coresi”.

De asemenea, au fost susținute trei referate pregătite de preoți din cele trei protopopiate: „Părintele Dumitru Stăniloae și Filocalia românească” (pr. Daniel-Alexandru Colțea-Parohia Cheia), „Patriarhul Nicodim Munteanu – traducerea noii ediții a Sfintei Scripturi și traducerile din limba rusă” (pr. Alexandru Morogan- Parohia Săcele-Satulung III) și „Patriarhul Iustin Moisescu – initiatorul colectiei PSB” (pr. Dr. Sebastian Pârvu-Parohia Brașov Stupini I).

Ierarhul și un sobor de preoți au oficiat un parastas pentru părintele Dumitru Stăniloae în biserica parohială din Vlădeni.

„Suntem conștienți că, prin această rânduială liturgică, noi n-am făcut altceva decât să-l readucem cu noi pe părintele Dumitru Stăniloae, într-o prezență spirituală a lui aici. A fost împreună-rugător cu noi, pentru că a fost un mare teolog și un mare rugător”, a spus ierarhul.

Conferința s-a încheiat cu discuții legate de tema aleasă pentru această întâlnire.