Un nou centru social parohial a fost inaugurat la Sibiu

4945

În prima duminică a Postului Nașterii Domnului preoții și credincioșii de la Biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din Sibiu au primit binecuvântare arhierească prin vizita Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, care a oficiat Sfânta Liturghie și a sfințit Centrul parohial „Sfântul Nicolae” de lângă locașul de cult. Credincioșii au participat în număr mare la Sfânta liturghie arhierească, mulți dintre cei prezenți primind Sfânta Împărtășanie.

În soborul slujitor s-au aflat prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sbiu, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, pr. conf. univ. dr. Daniel Buda de la Consiliul Mondial al Bisericilor, protopopul de Sibiu, Ioan Coșa, consilierul administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului și paroh al bisericii, pr. Nicolae Cătălin Mirișan, consilierul social din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, pr. Ciprian Cândea, celălalt paroh al bisericii, Liviu Anghel și alți slujitori ai sfintelor altare.

În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Florin Pavel a fost hirotonit preot pentru Capela „Sfânta Filoteia” din Sibiu.

„Să ne îmbogățim în Dumnezeu”

La sfârșitul Sfintei Liturghii părintele Nicolae Cătălin Mirișan a citit Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la prima duminică din Postul Crăciunului. Apoi, IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit credincioșilor despre Evanghelia citită la Sfânta Liturghie și despre însemnătatea postului pregătitor pentru marele praznic al Nașterii Domnului.

„Din Pilda bogatului căruia i-a rodit țarina învățăm că există o șansă pentru fiecare dintre noi să ne îmbogățim în Dumnezeu. Suntem în timpul postului și nu este suficient să ne abținem de la anumite mâncăruri, ci trebuie ca postul de bucate să fie unit cu cel de păcate și cu faptele bune. În egoismul nostru ne gândim adesea doar la ai noștri, la cei dimprejurul nostru și este bine așa, dar nu este un bine deplin. Trebuie să ne gândim că există foarte aproape de noi, între vecinii noștri, între oamenii rânduiți de Dumnezeu să se întâlnească cu noi sau viețuiască alături de noi, unii oameni care au nevoie de un cuvânt bun, de  un sprijin, de o călăuzire, ba chiar de a primi ceva din bunătățile noastre”, a subliniat ierarhul.

Părintele Nicolae Cătălin Mirișan a transmis mulțumirile din partea credincioșilor și a părintelui Liviu Anghel, oferindu-i în dar o icoană a Sfântului Nicolae.

A urmat apoi sfințirea Centrului parohial „Sfântul Nicolae” din apropierea bisericii, unde vor funcționa un așezământ social-filantropic, un cabinet medical, oficiul parohial, biblioteca parohială și un after-school pentru copiii celor două parohii. Lucrările au fost începute de părintele Ioan Popa, ctitor al bisericii, și continuate de cei doi actuali parohi, părintele Nicolae Cătălin Mirișan și părintele Liviu Anghel. Activitățile social-filantropice, educative și culturale vor începe în curând la centrul inagurat în prima duminică din Postul Crăciunului.

Autor: Ștefan Mărculeț