Un nou seminar de formare continuă pentru preoții din Arhiepiscopia Sibiului

1072

La Mănăstirea “Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, judeţul Braşov, a avut loc în perioada 3-5 iulie un nou seminar de formare continuă pentru preoţii din Arhiepiscopia Sibiului. Tema acestei întâlniri de la Sâmbăta de Sus a fost „Pastoraţia copiilor şi tinerilor”.

Seminarul de la mănăstirea aflată la poalele Munţilor Făgăraş a fost organizat de Arhiepiscopia Sibiului, prin Departamentul de Formare Continuă şi Misiune. Au fost prezenţi 16 preoţi de la parohii din judeţele Sibiu şi Braşov, care au avut posibilitatea să asculte prezentările invitaţilor şi să discute tema întâlnirii. Au vorbit participanților prezenţi părintele Ilarion Mâță de la parohia Hârja, jud. Bacău și președinte al Asociației „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare”, medicul psihiatru Andrei Pătrîncă din Sibiu şi protopopul de Făgăraş I, Marius Corlean, împreună cu doamna preoteasă Natalia Corlean, implicați în numeroase proiecte pentru copii și tineri.

Discuţiile de la seminarul de formare continuă s-au axat pe conţinuturi tematice precum diagnoza tinereţii contemporane, provocarea Ortodoxiei la adresa tinerilor, mesajul Evangheliei spus tinerilor, soluţii și proiecte pastorale în lucrul cu tinerii. S-a detaliat importanța voluntariatului în misiunea socială a Bisericii, rolul echipei pluridisciplinare în pastorația copiilor și tinerilor și s-au prezentat aspecte legate de organizarea unui centru de zi pentru copii cu risc de abandon școlar și excluziune socială în parohie. Totodată, părintele Ilarion Mâță a prezentat câteva modele de organizare a unei școli de vară la nivelul parohiei.

Biserica și tinerii

Medicul psihiatru Andrei Pătrîncă a abordat câteva subiecte din sfera psihologiei, precum importanța imaginii sănătoase de sine și a construirii acesteia, în dezvoltarea copiilor, și fenomenul depresiei la copii și tineri.

“Tema este foarte relevantă pentru prezent. S-a discutat modul în care Biserica se poate apropia de tineri şi copii, categoriile de credincioşi care necesită o pastoraţie aparte în contextul zilelor noastre. Metodele pastorale prezentate de referenţi şi de preoţii prezenţi au fost dezbătute, s-a creat comuniune și dialog între participanţi şi s-au subliniat o serie de metode foarte oportune pentru lucrul cu tinerii în parohie”, ne-a spus coordonatorul Departamentului de Formare Continuă şi Misiune, Alexandru Dădîrlat.

Următorul seminar de formare continuă pentru preoții din Arhiepiscopia Sibiului va avea loc în perioada 17-19 iulie, cu tema „Proiectele de economie socială în parohie” și va avea loc tot la Mănăstirea „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus.