Vernisajul Expoziție „Icoana, o neîncetată BunăVestire” la Casa Artelor din Sibiu

1125

La Casa Artelor din cadrul Complexului Muzeal Astra a avut loc astăzi la ora 12.00 Vernisajul Expoziției „Icoana, o neîncetată BunăVestire” organizată de Complexul Muzeal „ASTRA” și Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, prin Departamentul Conservare-Restaurare. Expoziția care numără 60 de icoane pe sticlă are loc în contextul Anului Omagial al Iconarilor şi Pictorilor Bisericești desemnat de către Patriarhia Ortodoxă Română și pune în valoare un efort de salvare, conservare și perpetuare a patrimoniului artei imagistice bisericești specifice spațiului românesc transilvănean. Zonă etnografică punctată printr-o serie se exponate specifice cu rolul de schița fondul cultural în care cele 60 de icoane și-au îndeplinit și își îndeplinesc în continuare menirea.

,,Icoanele sunt datate în Transilvania secolului al XIX-lea. Pe lângă colecţia de icoane, în cadrul expoziţiei, sunt expuse şi piese de port din Transilvania (cămăşi bărbăteşti, ii femeieşti, cătrinţe, ştergare de icoane) şi piese din Colecţia de lemn-os-fier ( un tetrapod pictat, sfeşnice metalice şi două cruci pictate). De asemenea, vizitatorii vor putea observa aici icoane ale lui Savu Moga şi Matei Ţimforea, maeştrii picturii pe sticlă din Ţara Făgăraşului.”, a declarat Ada Maria Popa, muzeograf C.N.M. ASTRA.

Pe lângă obiectele deja consacrate ca având valoarea patrimoniu, au fost expuse, sperăm noi, și viitoare obiecte de patrimoniu realizate de studenții Facultății de Conservare-Restaurare din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, îndrumați de profesorul Mirel Bucur.

Arhiepiscopia Sibiului a fost reprezentată de Consilierul Cultural Emanuel Tăvală, care a adus în vedere faptul că acest eveniment este și o continuare a Duminicii Ortodoxiei, a 1174 aniversare a învingerii ereziei iconoclaste în cadrul Sinodului de la Constantinopol din 843.

Expoziția așteaptă vizitatori până pe data de 9 mai 2017.