Vernisajul expoziției de icoane pe sticlă de la Biserica „Cuvioasa Parascheva” din Rășinari

1018

În pragul noului an, pe 31 decembrie 2017,  în Biserica „Cuvioasa Paraschiva”  din Rășinari a avut loc vernisajul celei de a XXI-a ediţii a  expoziţiei de icoane pe sticlă a copiilor iconari din Răşinari. În vara acestui an cei  70  de copii participanţi la cursurile de pictură, împărţiţi în două grupe (începători şi avansaţi) au învăţat cu pasiune aşezarea culorilor pe sticlă, semnificaţia şi înţelesul icoanei creştine. Cercul de pictură este susţinut din contribuţia benevolă a credincioşilor răşinăreni şi a sponsorilor. Ajungând la cea de-a XXI-a ediţie a expoziţiei de icoane, în cinstea Pruncului nou născut, Iisus Hristos,  a Tăierii-împrejur și  a  Botezului Domnului, după Sfânta Liturghie,  într-un cadru festiv, cei 26 de premianţi au primit  diplome, consumabile, dulciuri şi bani din partea Parohiei Rășinari I,  a Primăriei Rășinari,  a Despărțământului „ASTRA” Rășinari,   a SC Mansat SRL  și a SC Best SRL.

Mulţumiri sunt aduse sponsorilor : Asociația „CONTACT”, prin domnul Cătălin Grigoraș, S.C. Parmen SRL Răşinari, prin d-nul Vasile Cerci,  Arcaş Mihai şi tuturor celor care într-un fel sau altul au contribuit prin bani şi muncă benevolă la reuşita acestei expoziţii. Nu în ultimul rând, mulţumim instructorilor Sorina Ignat, Teodora Blezu,  epitropului bisericii, Petru Goţa, cântăreţului Ioan Câneanu, cât și consilierului Ioan Obârşe.

Iconarii din „satul din margine de codru” ne aduc aminte de vechii iconari şi zugravi de biserici din secolul al-XVIII-lea. Răşinărenii „şcoliţi” prin mănăstirile din Ţara Românească au fost iniţiaţi în tainele picturii. Întorşi  pe locurile natale au creat o adevărată „şcoală” de zugravi bisericeşti ce a funcţionat sub streaşina bisericii celei vechi. Aşa sunt cunoscuţi Popa Ivan, Iacob şi Stan Man, Ivan Zugravul, Aleman şi Bucur Man, Gheorghe şi Oprea Zugravul. Ei aveau să picteze biserici în mărginimea Sibiului şi vom aminti: Sibiel, Sălişte, Cristian, Ocna Sibiului şi Răşinari. Au mai pictat în judeţele Braşov, Alba, Mureş, Hunedoara. Trecând munţii aveau să picteze şi la biserica mănăstirii Curtea de Argeş.

Un domeniu interesant al vechii picturi îl constituie şi pictura pe sticlă. Deşi nu avem nume de zugravi care au pictat pe sticlă, în muzeele din Răşinari cât şi în casele răşinărenilor se păstrează cu mare sfinţenie icoane de mare valoare artistică, dintre care multe pot fi identificate ca produse în Răşinari.

De-a lungul anilor s-a stins această artă şi pentru a reînvia această îndeletnicire cât şi pentru formarea spirituială a celor tineri, la 6 august 1996, tot sub streaşina Bisericii Cuvioasa Paraschiva s-a înfiinţat un Cerc de pictură pe sticlă ce funcţionează pe perioada vacanţelor şcolare. Cursanţii, copii de vârstă şcolară şi chiar preşcolară, tineri de toate vârstele din localitate şi copii din ţară care îşi petrec vacanţele la Răşinari  sunt iniţiaţi în arta picturii pe sticlă.

Autori : pr. Ioan  Șovrea, pr. Nicolae  Jianu