Vizită arhierească la Rod, județul Sibiu

1083

Credincioșii din Parohia Rod, Protopopiatul Săliște, județul Sibiu, au primit binecuvântare arhierească în prima duminică a Triodului prin Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului în biserica din sat. Ierarhul a liturghisit împreună cu un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte protopopul de Săliște, Petru-Toader Damian, parohul Virgil Manase și alți slujitori ai sfintelor altare.

Credincioșii au îmbrăcat costumele populare specifice Mărginimii Sibiului și s-au împărtășit în număr mare cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.

Cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de preotul paroh Virgil Manase, care a prezentat mesajul Evangheliei citită în Duminica Vameșului și a Fariseului.

Căință și mântuire

La finalul Sfintei Liturghii IPS Mitropolit Laurențiu i-a felicitat pe credincioșii din Rod pentru atașamentul lor față de Biserica străbună și a vorbit despre exemplul de rugăciune pe care ni-l oferă pilda vameșului și a fariseului.

„Vameșul a venit înaintea lui Dumnezeu cu o conștiință clară, curată. El și-a dat seama unde se află sufletește și de aceea nici n-a îndrăznit să intre în templu. A stat la intrare, și-a bătut pieptul cu pumnii și a zis: „Dumnezeule, milostivește-Te spre mine, păcătosul!” Mântuitorul punând alături cele două pilde a spus că mai îndreptat s-a întors la casa lui vameșul, pentru că i s-a iertat toată nedreptatea vieții lui prin căința sa puternică. Cel care s-a lăudat, care se ridica înaintea altora, a căzut până și din nevoințele pe care le făcea prin post și milostenie. Ceva nu-I dădea lui Dumnezeu și nici semenilor lui: iubirea”, a spus ierarhul.

Credincioșii au avut posibilitatea să se închine moaștelor Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei. Părintele Virgil Manase i-a mulțumit ierarhului pentru vizita pastorală și i-a dăruit o icoană.