Volum al părintelui Constantin Necula, apărut la Editura „Andreiana”

5411

La Editura „Andreiana” a Arhiepiscopiei Sibiului a apărut recent lucrarea „…Citire! Predici și meditații la Apostolul de peste an. Scrisori către profesorii de religie”, a pr. conf. univ. dr. Constantin Necula. Cartea adună texte publicate în ultima perioadă în diferite publicații periodice, meditații și scurte predici la textele apostolice.

Lucrarea părintelui Constantin Necula de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” apare sub motto-ul „O carte pentru tineri, și nu numai” și își dezvăluie astfel încă de la început obiectivul de a veni în sprijinul credincioșilor de toate vârstele dornici să-și cultive și mai mult abilitatea de a citi textul scripturistic în spiritul Bisericii, dar mereu actualizat și contextualizat, și de a medita asupra unor teme de actualitate din viața bisericească și a societății. Lucrarea părintelui Constantin Necula ne oferă posibilitatea de a ne adânci și mai mult în tainele textelor cuprinse în Apostolul citit la duminici și sărbători, din care învățăm la Sfânta Liturghie și intrăm într-o comuniune de cuget și de credință cu primele co­munități creștine întemeiate de Sfinții Apostoli. Nu este întâmplătoare această apariție editorială cu un asemenea obiectiv într-o societate care pare să nu-și mai regăsească rădăcinile spirituale și istorice și care respinge din ce în ce mai mult ceea ce provine din spațiul eclesial. O privire atentă și plină de simțământ la ceea ce ne-au lăsat Sfinții Apostoli și la ceea ce poate ora de religie să schimbe în ființa umană în plin proces de formare a tinerilor, cu siguranță aduce o schimbare de perspectivă și de paradigmă în educație și nu numai.

„Nevoia de mărturisire”

Cartea apărută la Editura „Andreiana” adună texte publicate de părintele Constantin Necula în ultima perioadă în diferite publicații periodice, meditații și scurte predici la textele apostolice, toate actualizate și problematizate așa cum ne-a învățat părintele profesor în toți acești ani de când a devenit una dintre cele mai cunoscute voci ale Ortodoxiei românești în spațiul teologic, jurnalistic și academic.

„Trebuie să recunosc că mă las luat de val și uneori reacția mea e mai mult de jurnalist decât de preot. La fel de greu este și să-ți măsori reacțiile cu smerenia Evangheliei și să nu rănești pe nimeni prin cuvintele ori aluziile tale”, spune părintele Necula în prefața lucrării, intitulată „Nevoia de mărturisire”.

Referitor la ultima parte a lucrării, autorul menționează că aici sunt adunate scrisorile către dascălii de religie publicate în „Lumina Educației”, prin grija Cristinei Mascan, redactorul acestui supliment al Ziarului Lumina. Alături de predicile și meditațiile la Apostol, Scrisorile compun o lucrare sintetică, aplicată, concisă și deosebit de folositoare, pusă sugestiv sub titlul „…Citire!”, tocmai pentru a sugera nevoia de a intări im­portanța cuvântului biblic în pastorala actuală cu tinerii și cu celelalte categorii de credincioși.

Dedicată victimelor din Colectiv

Apărută la un an de la tragedia din clubul Colectiv, când mulți tineri și-au pierdut viața, un eveniment tragic care a schimbat societatea românească, lucrarea părintelui Constantin Necula este dedicată supra­viețuitorilor, părin­ților celor trecuți la Domnul și prietenilor celor ce au pierit, cu speranța că aici vor găsi numeroase răspunsuri la întrebările ce le frământă sufletul.

„Poate părea puțin pentru cei obișnuiți să măsoare contribuția științifică a unui dascăl doar în studii și cărți. Eu sunt, prin grija lui Dumnezeu, mai întâi preot și cea mai adâncă restartare a teologiei o aflu din contactul cu oamenii păstoriți, din dialogul cu cei porniți – uneori pe bună dreptate, împotriva unei nărăvite leneviri misionare. Este nevoie să ne reconstruim pastorația pe principiile transparenței administrative, dialogului pastoral și a competenței duhovnicești”, spune părintele Constantin Necula în lucrare.

Dintre titlurile scurtelor medi­tații cuprinse în această lucrare menționăm: „Limitele umanismului european”, „…ca fii ai Luminii să umblați (Efeseni 5, 8-19)”, „Îmbrăcați-vă întru iubire… (Coloseni 3, 12-16)”, „Hristos și prietenii…”, „Cei 45.000 și marea mirare națională”, „Sindromul post-Creta”, „Nevoia de sinceritate”.

Amintim și a doua parte a cărții părintelui Constantin Necula, intitulată „Cearcăne de gând”, o colecție de articole apărute în presa centrală. Așa cum îl știm pe părintele Constantin Necula, mereu prezent în dezbaterile mediatice cu teme legate de viața și activitatea Bisericii și nu numai, ne dăm seama că textele culese aici tratează o sumedenie de subiecte intens abordate de media românească. „Sufletul spitalului”, „Scrisoare către un prieten”, „Floriile, tinerețea Bisericii”, „Dinamica misiunii cu tineretul”, „Cartierul meu nu avea duminică”, sunt doar câteva dintre titlurile articolelor adunate aici care ne incită la lectură, meditație și o permanentă rugăciune către Dumnezeu, singurul care ne poate aduce liniște în suflet și adevărul absolut.

Sursa: Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania