Workshop despre dirijorat, la Sibiu

738

La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu are loc în perioada 17-18 februarie un workshop despre dirijorat susținut de reprezentanți ai Corului Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin”. La workshop participă profesori din școlile sibiene, precum și iubitori ai muzicii corale.

Atelierul de lucru face parte din Programul „Cantus Mundi” inițiat de Corul Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin” în 2011 prin care dirijori și membri ai cunoscutului ansamblu ajută la înființarea de coruri de copii în toată țara, sub deviza „Nici o școală fără cor”. În anul 2014, programul a intrat în subordinea Ministerului Culturii, iar până în prezent s-au înscris pe platforma sa peste 500 de coruri din 34 de județe ale țării. Săptămânal echipa „Cantus Mundi”, formată din dirijori, coriști și consultanți artistici, organizează workshop-uri gratuite în țară pentru cadrele didactice și reprezentanții instituțiilor interesate să înființeze un cor de copii.

Echipa „Cantus Mundi” a ajuns și la Sibiu în perioada 17-18 februarie. Cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean și al Facultății de Teologie se organizează atelierele de lucru în care se prezintă informații despre tehnica vocală, teoria muzicală, practica dirijorală și alte lucruri legate de cântul coral.

„Workshop-ul de astăzi, ca și celelalte din alte locuri din țară, se adresează în mod special persoanelor care nu au noțiuni de dirijat coral, dar și celor care au deja o bază în aceasta. Îi învățăm principii tehnice, cum se tactează o măsură, câte tipuri de măsuri sunt, exerciții care să-i ajute să coordoneze și să conducă un ansamblu coral. Motto-ul «Nici o școală fără cor» a pornit din București și ne-am propus ca până la sfârșitul anului viitor, când vom sărbătorii centenarul Marii Uniri să nu fie nici o școală fără un cor. Momentat avem acest proiect la nivel de București, dar facem demersuri să-l implementăm la nivel național”, ne-a spus Cezar Mihail Verlan, dirijorul secund al Corului Național de Cameră „Madrigal-Constantin Marin și reprezentant al Programului „Cantus Mundi”.

Revitalizarea mișcării corale

Profesorii, învățătorii, preoții și toți cei prezenți la workshop-ul de la Sibiu au posibilitatea să asculte prezentările pregătite de reprezentanții Programului „Cantus Mundi” și să aplice mai apoi cunoștințele dobândite în instituțiile unde activează, prin formarea de coruri de copii.

„Programul «Cantus Mundi» își dorește în mare să revitalizeze mișcarea muzicii corale din România, care în ultimii 20 de ani este destul de amorțită. Fiind un program guvernamental, ne bucurăm de sprijinul Ministerului Culturii și reușim să mergem în diferite localități din România, astfel încât să impulsionăm profesorii, învățătorii, preoții să intre în pâinea dirijatului coral. Noi le oferim principii de bază de tehnică dirijorală, de interpretare, principii despre fonație, despre cum trebuie să emitem un sunet corect, despre cum pot să formeze coruri, cum se leagă membrii corurilor și tot ce este legat de formarea și conducerea unui cor”, ne-a mai spus dirijorul Cezar Mihail Verlan.