Zi de sărbătoare în orașul Miercurea Sibiului

1560

Biserica „Sfântul Prooroc Ilie” din orașul Miercurea Sibiului a fost târnosită duminică, 19 mai, de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Locașul de cult a fost ridicat în perioada 1862-1872, cu deosebita contribuție a omului politic Ilie Măcelariu și a fratelui său George, iar în ultimii ani a fost renovat, pictat și înfrumusețat. Biserica monument istoric din orașul sibian nu a fost târnosită niciodată de un arhiereu, consemnându-se în documente doar sfințirea acesteia în 1901 de asesorul eparhial Nicolae Ivan, cel care avea să devină primul episcop de Vad, Feleac și Cluj.

IPS Mitropolit Laurențiu a târnosit locașul cu apă sfințită și Sfântul și Marele Mir, a așezat moaște în Sfânta Masă și a săvârșit întreaga rânduială de sfințirea a unei biserici. Pictura făcută în perioada 2017-2018 de pictorul Ioan Aurel Stăniț din Sibiu, precum și celelalte lucrări făcute de comunitatea parohială condusă de preotul Ioan Brădilă din 1994 și până în prezent au fost sfințite de ierarh.

După târnosire a urmat Sfânta Liturghie. Din soborul slujitor au făcut parte protopopul de Săliște, Petru-Toader Damian, preotul Ioan Brădilă, preotul de la Parohia Miercurea Sibiului 2, Ioan Topîrcean și alți slujitori ai sfintelor altare. Răspunsurile liturgice au fost date de corul mixt al locașului de cult.

Ajutor pentru mântuire

În cuvântul de învățătură IPS Mitropolit Laurențiu le-a vorbit credincioșilor despre învățăturile Evangheliei din Duminica a 4-a după Sfintele Paști, a vindecării slăbănogului de la Vitezda.

„Acest om a rămas statornic în credința lui că-i va veni și lui rândul la scăldătoarea Vitezda, unde, din când în când, un înger al Domului se cobora și tulbura apa și doar primul care intra în apă se tămăduia de orice boală ar fi suferit. Mântuitorul i-a cunoscut întreaga suferință și răbdarea sa. (…) Mântuitorul ne arată că nu ne putem mântui decât împreună, că trebuie să avem împrejurul nostru pe cei care ne ajută și că noi trebuie să-i ajutăm pe alții. Dar cel mai mare ajutor vine de sus, de la Hristos ”, a subliniat ierarhul.

Pentru întreaga activitate pastorală, misionară și administrativă din cei 25 de ani de slujire preoțească la Miercurea Sibiului, părintele Ioan Brădilă a primit din partea ierarhului distincția „Ordinul Sfântului Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei”. Părintele paroh i-a mulțumit ierarhului pentru sprijinul acordat în ultima vreme la realizarea lucrărilor de reparație și de înfrumusețare a locașului de cult, în mod special la pictura în tehnica frescă, deoarece biserica nu a mai fost pictată până acum, ci a avut doar câteva scene zugrăvite, fără valoare artistică. De asemenea, Primăria orașului, Consiliul Județean și mai multe familii din comunitate au primit mulțumirile preotului Ioan Brădilă, iar din partea ierarhului au primit acte de cinstire.

Sărbătoarea de la Miercurea Sibiului a continuat cu acordarea de premii în bani și diplome la 57 de familii care au depășit 50 de ani de căsătorie, precum și la 18 persoane care au depășit 90 de ani de viață. Ceremonia de acordare a premiilor și diplomelor de recunoștință a fost oficiată de primarul Ioan Troancă, care i-a felicitat și a acordat un premiu special unui tânăr cu rezultate remarcabile în astronomie și fizică.

Sfințirea monumentului eroilor și a Muzelui Țării Secașelor

După această ceremonie a urmat sfințirea monumentului eroilor din centrul localității. La momentul festiv au fost prezenți președintele Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, oficialități centrale și județene, reprezentanți ai cultelor și numeroși invitați. Soborul de preoți condus de IPS Mitropolit Laurențiu a sfințit și inaugurat mai apoi Muzeul Țării Secașelor din Miercurea Sibiului, parte a Complexului Muzeal Național „ASTRA”. Muzeul este amenajat într-o clădire achiziționată de Primăria Miercurea Sibiului și restaurată și dotată de Consiliul Județean Sibiu prin Muzeul „ASTRA”. Cei care vizitează acest muzeu vor avea posibilitatea să cunoască mai multe despre cultura, religia, tradițiile și istoria Țării Secașelor, un loc unde au conviețuit mai multe etnii.

Ziua de sărbătoare s-a încheiat cu sfințirea Casei de Cultură a orașului, renovată recent. Cei prezenți la aceste evenimente duhovnicești și culturale au avut parte de un concert folcloric susținut în a doua parte a zilei de Ansamblul „Junii Sibiului” și alți oaspeți.