Zi de sărbătoare la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Sibiu

1014

La praznicul Întâmpinării Domnului Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului a liturghisit în Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Sibiu. Ierarhul a liturghisit împreună cu un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte protopopul de Sibiu, Ioan Coșa, slujitorii bisericii și alți preoți. Răspunsurile liturgice au fost date de corul Organizației Tinerilor din Sibiu, condus de Teodora Șpan, iar credincioșii au participat în număr mare la liturghia arhierească.

La finalul Sfintei Liturghii IPS Mitropolit Laurențiu i-a hirotesit iconomi stavrofori pe pr. Vasile Dariciuc și pe noul slujitor al bisericii, părintele Călin Sămărghițan.

De asemenea, ierarhul i-a oferit preotului Vasile Chindriș din Parohia Bogdan-Vodă, județul Maramureș, distincția „Crucea șaguniană pentru clerici.

Chemarea la mărturisire

În cuvântul de învățătură ierarhul a vorbit credincioșilor despre praznicul din 2 februarie.

„A rânduit Dumnezeu ca mărturia întâlnirii făgăduințelor Dreptului Simeon, încă o mărturie a divinității Mântuitorului Iisus Hristos, să fie adăugată la cea adusă de înger la peștera din Betleem, la cea adusă de stea și de magi. Este mărturia unui drept, a Dreptului Simeon. L-a chemat Duhul lui Dumnezeu și i-a dat sarcina greu de purtat pentru el de a rămâne în viață până la venirea Mântuitorului Iisus Hristos, ca să mărturisească că s-au împlinit făgăduințele lui Dumnezeu. L-a chemat Duhul lui Dumnezeu la templu și când cei doi, Mama Mântuitorului Iisus Hristos, împreună cu Iosif, au adus Pruncul, aducându-l la templu, aducând jertfă, au fost întâmpinați de această personalitate, de acest om ales al lui Dumnezeu Dreptul simeon. Acesta și-a manifestat bucuria printr-o rugăciune de eliberare”, a subliniat Părintele Mitropolit.

Nou paroh la biserica sibiană

Sărbătoarea a continuat cu ceremonia de instalare a noului preot de la biserica menționată, părintele Călin Sămărghițan, care va continua misiunea părintelui Mihai Sămărghițan, ieșit la pensie.

În cuvântul său, părintele Mihai Sămărghițan a mulțumit tuturor ierarhilor, preoților, colaboratorilor și familiei care i-au stat aproape în anii de slujire preoțească și de misiunea administrativă la centrul eparhial.

„Cuvântul meu de acum nu poate fi decât unul de mulțumire și de profundă recunoștință binefăcătorilor mei. În primul rând mulțumesc Bunului Dumnezeu, Maicii Domnului și tuturor sfinților că m-au adus până aici. Vă mulțumesc Înaltpreasfințite Părinte Mitropolit pentru toată încrederea pe care mi-ați acordat-o încă de la instalarea în scaunul șagunian ca Mitropolit al Ardealului și pentru toate distincțiile cu care m-ați înzestrat și vă asigur că și în continuare voi fi același loial și ascultător fiu duhovnicesc al Înaltpreasfinției Voastre”, a spus părintele Mihai Sămărghițan.

IPS Mitropolit Laurențiu a explicat apoi credincioșilor rânduiala instalării unui preot în funcția de paroh, când primește Evanghelia, Crucea și o cheie, simbolizând cele trei chemări de slujire ca învățător, slujitor al Sfintelor Taine și păstor duhovnicesc. Ierarhul l-a prezentat apoi pe noul paroh, fost slujitor timp de 15 ani la unități militare din Predeal și Sibiu.

„Părintele Călin a crescut în această biserică, ceea ce ne-a determinat pe noi să-l îndrumăm să fie paroh aici. A fost mulți ani preot militar, a urmat o pregătire teologică deosebită, fiind doctor în Teologie. Dorința lui Dumnezeu este mai mare decât dorințele personale și este mare lucru când reușești să-ți înfrângi dorințele tale și să le subordonezi slujirii preoțești, care este mult mai mare și mai puternică”, a spus ierarhul.

După ceremonia de instalare părintele Călin Sămărghițan i-a mulțumit ierarhului pentru încrederea acordată în noua misiune preoțească și a vorbit despre modelele de slujire care i-au marcat viața.

„Am ca modele de urmat profesorii mei de la Facultatea de Teologie, pe Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu pe care l-am avut profesor de Liturgică, iar acum îl avem cu toții ca Arhipăstor. Am modele de slujire și pe linie familială care pornește de la Nichifor Crainic cel arestat în casa bunicului meu, odată cu bunicul meu, modelul bunicului meu pe care l-am cunoscut până la 14 ani, plecând dintre noi într-un mod preoțesc înțeles mai târziu de mine și la fel am modelul spiritual, duhovnicesc al tatălui meu, la înălțimea cărora știu că nu mă voi înălța niciodată. Dar vom încerca ca împreună să facem și lucrarea lui Dumnezeu și să încercăm să găsim adevărul Evangheliei, bucuria din spatele răstignirii și căile deschiderii  tainelor lui Dumnezeu”, a spus părintele Călin Sămărghițan.

Credincioșii veniți în număr mare au avut posibilitatea să îl felicite pe noul paroh și să aducă mulțumiri părintelui Mihai Sămărghițan pentru anii de slujire. Părintele Mihai Sămărghițan i-a oferit în dar ierarhului o icoană.