Zi de sărbătoare la Gura Râului, județul Sibiu

957

Credincioșii din localitatea Gura Râului, județul Sibiu, au primit vizita arhierească a Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie din Duminica a 3-a a Postului Mare în Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitate, împreună cu un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte consilierul cultural eparhial, pr. lect. univ. dr. Emanuel Tăvală, protopopul de Săliște și paroh la Gura Râului, Petru-Toader Damian, celălalt paroh de la Gura Râului, Nicolae Cătană și alți slujitori ai sfintelor altare. Răspunsurile liturgice au fost date de corala bisericii mari din Gura Râului, iar mulți dintre credincioșii prezenți la slujba religioasă s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.

În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Alexandru Morogan a fost hirotonit preot pentru Parohia Săcele-Satulung III, județul Brașov.

În cuvântul de învățătură ierarhul a vorbit credincioșilor despre însemnătatea Sfintei Cruci în viața noastră și despre ocrotirea adusă celor care se însemnează cu semnul sfânt. De asemenea, Părintele Mitropolit a vorbit despre locul aparte al Duminicii Sfintei Cruci în Postul Mare.

„La mijlocul ostenelilor noastre din Postul Mare apare acum Sfânta Cruce, văzută de Sfinții Părinți ca un copac cu ramuri mari la umbra căruia noi ne odihnim de osteneli și ne întărim în efortul pe care trebuie să-l depunem în continuare. Până acum atenția ne-a fost îndreptată asupra nevoințelor noastre personale pentru câștigarea mântuirii. De acum înainte, începând cu duminica viitoare vom auzi prevestirea despre Pătimirile Mântuitorului Iisus Hristos”, a subliniat ierarhul.

Sfințire de troiță și centru misionar

Părintele Mitropolit a oferit apoi acte de cinstire Consiliilor și Adunărilor parohiale din Gura Râului, președintelui Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean și primarului din comuna sibiană, Gheorghe Călin și tuturor celor care au contribuit la ridicarea unei troițe în curtea bisericii vechi din sat precum și a Centrului cultural-misionar „Adormirea Maicii Domnului” ridicat în apropiere de același locaș de cult. De asemenea, ierarhul a oferit un act de cinstire medicului Coriolan Brad, veteran de război din Gura Râului. IPS Mitropolit Laurențiu i-a mulțumit medicului Coriolan Brad pentru dragostea sa față de patrie și neam, răsplătită acum simbolic în anul Centenarului Marii Uniri.

Pr. Petru-Toader Damian i-a mulțumit ierarhului în numele celor două comunități parohiale pentru binecuvântarea adusă la jumătatea Postului Mare și i-a oferit în dar o icoană a Maicii Domnului.

Sărbătoarea a continuat cu sfințirea troiței și a centrului din curtea bisericii vechi. A participat la eveniment un detașament militar de onoare, numeroși oaspeți și mulți săteni veniți să aducă un omagiu românilor căzuți la datorie în timpul primului război mondial și înmormântați în cimitirul militar românesc din Soultzmatt, Franța. Aici sunt înmormântați 687 de militari români din cei 2400 morți în lagărul din Soultzmatt și în regiune, iar în 1922 regele Ferdinand al României inaugura acest cimitir unde s-a ridicat o troiță care a servit ca model pentru troița ridicată acum la Gura Râului. Soborul slujitor condus de IPS Mitropolit Laurențiu a sfințit și Centrul cultural-misionar „Adormirea Maicii Domnului” unde se desfășoară numeroase activități cu tinerii și copiii din localitate.

În cadrul ceremoniei, primarul Gheorghe Călin a mulțumit tuturor celor care au contribuit la acest proiect și a transmis mesajul primarului localității Soultzmatt din Alsacia, Franța.

Ceremonia s-a încheiat cu depunerea unor coroane de flori și cu o paradă militară.