Zi de sărbătoare la Miercurea Sibiului

3921

În Duminica Sfinților Români Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului a sfințit pictura noii biserici din orașul Miercurea Sibiului, un locaș de cult închinat Adormirii Maicii Domnului și Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei. Ierarhul a oficiat slujba de sfințire și Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte protopopul de Săliște, Petru-Toader Damian, cei doi preoți din Miercurea Sibiului, părintele Ioan Brădilă și părintele Ioan Topîrcean, precum și alți slujitori ai sfintelor altare din parohiile învecinate și nu numai.

Mulți dintre credincioși au venit la sărbătoarea orașului îmbrăcați în costumele populare specifice acestei părți de Ardeal, iar între oaspeții Parohiei Miercurea Sibiului 2 s-au numărat prefectul județului Sibiu, Lucian Radu, precum și numeroși primari și oficialități din sate ale Mărginimii Sibiului.

Sfinții români

În cuvântul de învățătură IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit celor prezenți despre sfinții români, roade ale credinței și spiritualității românești din vremuri străvechi.

„Avem foarte mulți sfinți români, mulți sfinți care au lăsat în urma lor semne ale sfințeniei, sfinte moaște, pentru că noi oamenii zidiți după Chipul lui Dumnezeu din trup și suflet, materie și duh, avem nevoie să simțim, să pipăim, să ne atingem de lucruri sfinte pentru ca viața noastră să se umple de har. Aceștia sunt sfinții români cinstiți astăzi, iar mulți dintre ei ocrotesc bisericile noastre”, a subliniat ierarhul.

Părintele Mitropolit i-a felicitat pe credincioșii,  preotul paroh Ioan Topîrcean și autoritățile locale care au sprijinit ridicarea unei noi biserici în Miercurea Sibiului, finalizată în numai șapte ani. Pentru sprijinirea vieții bisericești și a comunităților încredințate, primarul orașului Miercurea Sibiului, Ioan Troancă, a primit distincția „Crucea șaguniană pentru mireni”. De asemenea, toți ctitorii și binefăcătorii locașului de cult au primit acte de cinstire.

La final părintele paroh Ion Topîrcean a mulțumit tuturor pentru sprijin și pentru participarea la sfințirea picturii și i-a oferit ierarhului o icoană a Maicii Domnului.

Toți participanții au avut posibilitatea la final să se închine moaștelor Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, aduse de la Catedrala mitropolitană din Sibiu, iar în curtea bisericii au admirat icoanele pictate de mai mulți elevi de la școala din Miercurea Sibiului în cadrul unui cerc de pictura coordonat de profesorul de Religie Ionuț Cojanu.