Zi istorică pentru comunitatea din Rupea, județul Brașov

1449

Comunitatea din orașul Rupea, județul Brașov, a trăit clipe de bucurie duhovnicească în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, când vechea biserică din localitate a fost târnosită de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Locașul de cult închinat Sfântului Ierarh Nicolae a fost zidit la 1791, însă vitregiile vremurilor au făcut ca biserica să nu primească până acum sfințirea de la un arhiereu. După mai mulți ani de trudă din partea comunității, prin care locașul de cult a fost renovat complet, restaurat și înfrumusețat, comunitatea de credincioși a primit binecuvântarea arhierească prin vizita IPS Mitropolit Laurențiu în Duminica Lăsatului sec de carne. Credincioșii din Rupea au participat în număr mare la această sărbătoare, au îmbrăcat veșmintele populare specifice zonei și s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. Ierarhul a fost întâmpinat de o fanfară a comunității care a interpretat imnul arhieresc.

Părintele Mitropolit a târnosit biserica la exterior cu Sfântul și Marele Mir și cu apă sfințită, a refăcut Sfânta Masă, așezând moaște în piciorul acesteia, iar mai apoi a sfințit catapeteasma și pictura interioară.

Judecata lumii

După slujba de târnosire a urmat Sfânta Liturghie. În soborul slujitor s-au aflat arhimandritul Visarion Joantă, protopopul de Rupea, Alexandru Petrica, parohul Nicolae Moga precum și numeroși alți slujitori ai sfintelor altare din Protopopiatul Rupea.

În cuvântul de învățătură IPS Mitropolit Laurențiu a explicat pe larg Evanghelia citită în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți.

„Noi avem încă de aici, de pe pământ, un judecător spiritual, conștiința noastră. Este glasul lui Dumnezeu din noi, raportarea noastră la Dumnezeu. Conștiința ne spune când este bine și când este rău. Când ascultăm de glasul conștiinței, aceasta ne va ajuta la sfârșit, când sufletele se vor uni cu trupurile înviate. Judecata începe cu separarea în două tabere, de-a dreapta și de-a stânga, a celor drepți și a celor păcătoși. Judecata se produce prin înălțarea conștiinței la un asemenea grad încât să poată vedea toate faptele noastre, ca într-o carte. Și mai mult, va vedea și faptele celor dimprejurul nostru, în așa fel încât să vedem dacă binele făcut a sporit în bine la urmași, sau răul făcut a fost o pricină a răului și s-a înmulțit răul în lume”,  subliniat ierarhul.

La final, părintele paroh Nicolae Moga a fost hirotesit iconom stavrofor, prin aceasta încununându-se întreaga activitate de 18 ani ca paroh la Rupea, timp în care a refăcut cu ajutorul comunității și al autorităților biserica parohială și a inițiat numeroase activități duhovnicești, misionare și sociale. Adunarea și Consiliul Parohiei Rupea 2, Primăria orașului, precum și numeroși binefăcători au primit acte de cinstire din partea ierarhul. Mulțumirile comunității au fost transmise de părintele Nicolae Moga, care i-a oferit ierarhului în dar o icoană și un album.

Credincioșii au avut posibilitatea să se închine în Sfântul Altar și să cinstească moaștele Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, aduse de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.